Pippis sockerdricksträd riskerar att dö utan vaccin
Den över 200 år gamla alm som är förebild till sockerdricksträdet i Pippi är hotat. Almsjukan har nått gården och smittas trädet kan det vara dött inom ett år. ”Det skulle vara en katastrof”, säger Christopher Mörk, trädgårdsmästare på Astrid Lindgrens Näs i ett nytt avsnitt av podden Skogen & människan.
Kungligt besök när Stora forskningspriset i veterinärmedicin delades ut på SLU
Under högtidliga former delades det nyinstiftade Stora forskningspriset i veterinärmedicin ut den 26 november 2025. Priset lyfter fram forskning i Norden som på ett avgörande sätt har stärkt djurens hälsa och välfärd. Vid ceremonin på Campus Ultuna samlades forskare, studenter, samarbetspartners och gäster för att uppmärksamma både pristagaren och den vetenskapliga utveckling som formar framtidens veterinärmedicin.
Blåfenad tonfisk tillbaka i svenska vatten
Den blåfenade tonfisken var länge försvunnen från våra hav men nu gör den comeback. I det här avsnittet av Fatta forskningen berättar Gustav Hellström om hur forskare märker tonfisk med satellitsändare för att förstå varför den återvänder och hur arten kan förvaltas hållbart.
Ett universitet i internationell toppklass
Aktuellt
-
Pippis sockerdricksträd riskerar att dö utan vaccin: ”Skulle vara en katastrof”
Vid Astrid Lindgrens barndomshem växer förebilden till Pippis magiska sockerdricksträd. Men den över 200 år gamla almen är i farozonen. Utan vaccin kan den vara död inom ett år. I senaste avsnittet av Skogen & människan står almen i fokus och kampen mot sjukdomen som hotar hela trädartens framtid. -
Träd använder blomningsgener för att styra knoppsättningen inför vintern
Lövträd och ettåriga växter har samma ursprung i sina gener, men evolutionen har gett dem olika uppgifter. Nu visar forskare från Sverige och Kina att asp använder blomningsrelaterade gener för att stoppa tillväxten när vintern närmar sig, fast på ett motsatt sätt jämfört med ettåriga växter. -
Granbark – från restprodukt till framtidens smink
Granbark, som länge betraktats som en restprodukt från skogsindustrin, kan få en helt ny roll – som ingrediens i smink. Enligt forskare är extrakt ur barken idealiskt för kosmetika och erbjuder ett naturligt alternativ till syntetiska tillsatser. -
SLU i topp bland skogsbranschens mest attraktiva arbetsgivare
Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, rankas som en av de hetaste arbetsgivarna inom skogsbranschen i Naturvetarnas stora medlemsundersökning 2025. I årets topplista placerar sig SLU på tredje plats.
Forskning
Senast publicerade projekt
-
Ökad kunskap om etiologin bakom digital dermatit
Smittsamt klöveksem hos mjölkkor kan ge upphov till hälta vilket innebär ett djurvälfärdsproblem och ekonomiska förluster för djurägarna genom produktionsbortfall. Ännu är inte orsaken till sjukdomen klarlagd. -
Utfodringsanläggning med individuell foderstyrning för digivande suggor i grupp
Målet med projektet är att utveckla en mobil utfodringsanläggning som kan användas både inomhus och på bete där foder kan regleras för varje sugga individuellt. -
Minskad ammoniakavgång i fjäderfäproduktion genom anpassad fodersammansättning
Syftet med projektet är att utvärdera om ammoniakavgången från ströbädden i värphönsstall kan reduceras genom anpassade nivåer av råprotein, aminosyror och olöslig fiber i fodret.
-
Förstörda livsmiljöer och klimatförändringar ökar risken för djurspridda sjukdomar – exemplet sorkfeber
Sjukdomar som sprids mellan djur och människa, så kallade zoonoser, utgör ett allt större hot mot den globala folkhälsan. Det hänvisas ofta till sjukdomsutbrott i Asien, men sambanden gäller däremot också i Sverige och vi ser dem redan nu. Sorkfeber är ett exempel. -
Ny teknik kan göra resan säkrare för vilt och människor
Viltolyckor kan undvikas med ny teknik, som skrämselanordningar och flexibla hastighetsbegränsningar. Men det viktigaste är att köra säkert, förutseende och med anpassad hastighet. Det berättar Andreas Seiler, expert på vilt och trafik vid SLU. -
Odlad fisk och hållbarhet: Utmaningar och möjligheter
Akvakultur har stor potential att växa, eftersom vår planet täcks till mer än två tredjedelar av hav, sjöar och älvar. Men akvakulturen omgärdas också av många utmaningar, som hållbarhet, smittorisker, djurvälfärdsfrågor och energiförsörjning.