Hoppa till huvudinnehåll

Biodiversity Challenge 2025

Upptäck naturen genom att leta, hitta och rapportera arter inom SLU:s campusområden. För tredje året i rad deltar SLU i Biodiversity Challenge, en bioblitz som startar 30 april och pågår till 27 juni. Förra året rapporterads 1958 olika arter in under bioblitzen, men hur många arter finns det? Exempelvis kan en enda ek hysa uppemot 500 arter om den är riktigt gammal och en kvadratmeter svensk äng kan innehålla uppemot 50-60 växtarter. Vilken biologisk mångfald hyser SLU?

Fjäril med gula och vita vingar. text i bild. Foto

Hjälp till att övervaka våra kräldjur

Nu finns en ny folder att ladda ner där du kan läsa om Sveriges kräldjur samt lite grann om sköldpaddor. Allmänhetens observationer är ett mycket värdefullt bidrag i arbetet med att kartlägga och förstå tillståndet i naturen. Kräldjur (och groddjur) lämpar sig ytterst väl för den här typen av övervakning, dels för att de ofta går att känna igen, dels för att de är knutna till specifika miljöer.

Nu har vi släppt Risklista 2024

SLU Artdatabanken har på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket genomfört en ny riskklassificering av främmande arter i Sverige. Syftet är att identifiera vilka arter som utgör eller skulle kunna utgöra ett hot mot den biologiska mångfalden.

Risig buske på torr mark. Foto

Faunaväkta grod- och kräldjur

Är du intresserad av grod- och kräldjur och vill bidra till ökad kunskap om dessa? Då har du möjlighet att i vår göra en viktig insats! Genom att inventera och och rapportera observationer i Artportalen bidrar du till ett bättre kunskapsunderlag för analyser och bedömningar av arternas tillstånd.

Sök bidrag för taxonomisk forskning

Vi utlyser forskningsbidrag från Svenska artprojektet. Projektet ska behandla taxonomi eller systematik hos flercelliga organismer som är dåligt kända inom Sverige eller Norden.

Artiklar om arter och livsmiljöer

  • Sex kräldjur att övervaka

    Närbild av huvud på hoprullad snok. Foto Vi behöver veta mer om tillståndet för våra svenska kräldjur. Hur mår de? Var finns de? Ökar eller minskar de i antal? För att kunna besvara dessa frågor krävs mer data. SLU Artdatabanken startar därför ett faunaväkteri för kräldjur under våren 2025.
  • Binas köttätande kusiner förtjänar mer uppmärksamhet

    Stekel i närbild, stort svart huvud med svarta ögon. Foto Rovsteklar är en spännande och mångformig grupp som bidrar med viktiga ekosystemtjänster. Förkärleken för blommor och förmågan att aktivt anlägga bon i död ved eller marken, visar på gruppens nära släktskap med bin. Men som namnet antyder jagar rovsteklar aktivt olika byten som de paralyserar för att använda som mat till sina larver.
  • Murarbin – inte bara viktiga pollinatörer av fruktträd och bärbuskar

    Bi klätt i brun och orange behåring sitter på grönt blad. Foto Kring de bihotell som sätts upp i trädgårdar ser man ofta olika typer av murarbin som, förutom att vara ett mysigt inslag i trädgårdsbilden, är viktiga pollinatörer av fruktträd och bärbuskar. Men det finns också ett antal murarbin som har helt andra preferenser, till exempel en art som föredrar sandiga stränder och en som bara finns i fjällen.

Aktuellt SLU Artdatabanken

Bilder:

Huvudbild: © Jenny Svennås-Gillner, SLU

Loading…