Våtmarksslåtter, Örebro län

Senast ändrad: 24 augusti 2017

Våtmarksslåtter, Örebro län, torsdag till fredag den 31 augusti-1 september 2017.

 

Anmälan är stängd, kursen fulltecknad.

Här finns kursmaterial, i form av kompendiet "Fältkompendium för kurs i våtmarksslåtter" (pdf).

Program

Kursen börjar kl 10:00 den 31 augusti och avslutas kl 16:30 den 1 september. Tiderna är preliminära och kan komma att ändras något för att passa tåganslutningar i Örebro.

Vi kommer bland annat att besöka flera slåttermarker kring bergsmansbyn Älvhyttan i Nora kommun och vid sjön Tysslingen.

Detaljerat program med tider och lokaler kommer senare.

Besökslokaler

Bergsmansbyn Älvhyttan med flera ängar i rikkärr

Älvhyttans by ligger i Nora kommun. Med sina ståtliga gamla bergsmansgårdar, prydda med skorstenar i gjutjärn, visar på den betydelse järnet hade i Bergslagen och Kilsbergen. Inom byns historiska marker finns flera intressanta ängsmarker och skogsbeten.

Venakärret

Längs Venaån, ligger Venakärret - ett av Mellansveriges största rikkärr, dvs en kärrmiljö som är rik på mineraler men samtidigt fattig på näring. I Älvhytteområdet börjar ett stråk av urkalksten, som fortsätter vidare mot nordost till Stråssa. Förekomsten av urkalksten i berggrunden har givit upphov till ett stort antal rikkärr i detta område. 2015 återupptogs slåtter i två områden i Venakärret och man är fortfarande i ett restaureringsskede. Resten av kärret betas idag. I Venakärret finns en rik flora som karaktäriseras av att marken är fuktig och kalkrik, men också av hävdhistoriken. Bland arterna finns guckusko, ängsvädd, väddnätfjräil och landmollusker som kalkkärrgrynsnäcka. Axagen är något av en karaktärsart i Venakärret och finns i stora bestånd. Det finns många aspekter att diskutera om restaurering och övergång till mer kontinuerlig skötsel.

IVenakärret byn ligger också naturreservatet

Älvhytteängen är en orkidérik löväng i Älvhytteområdet. Den lättvittrade berggrunden, av urkalksten, har gjort att jorden är kalkrik. Längs västra kanten rinner en bäck som bidrar till markens fuktighet. En stor del av Älvhytteängen är en sloghage. Ordet sloghage är typiskt för Bergslagen. Det motsvarar uttrycket löväng, som används i södra Sverige för en trädbevuxen ängsmark som slåttras. Området har även tidvis betats och den norra delen har brukats som åkermark. Till skillnad från många andra lövängar bär träden inga spår av hamling. I trädskiktet dominerar björk och ask Tack vare den långa hävdkontinuiteten, den kalkrika jorden, markens fuktighet och skötseln finns många olika arter i området. Majviva och vårärt blommar på våren och under sommaren är det gott om slåttergynnade arter som svinrot, jungfrulin och smörbollar. I området förekommer ett stort antal orkidéarter: guckusko, brudsporre, jungfru Marie nycklar, kärrnycklar, ängsnycklar, skogsknipprot och tvåblad. Fältgentianan har kommit tillbaka och verkar öka i antal för vart år. Fjärilsfaunan är riklig, bland annat finns den mycket ovanliga svinrotvecklaren, och den rödlistade väddnätfjärilen har också påträffats i området. I området finns också den sällsynta buskmusen.

Flera ändra ängar eller marker med ängshistoria finns i området, dels angränsande till Venakärret, och dels på andra platser.

Tysslingen

Tysslingen

Tysslingen är en välkänd fågellokal vid Kilsbergens fot. Tysslingen visar upp flera tiotals hektar med slåtterskötsel. Där finns stora ytor våtmarksslåtter, men som alla slagits endast kortare tid (0-4 år). I Tysslingen utprovas storskalig, maskinell slåtter med bärgning, för att få ökad hävd på de idag omfattande ”gungfly-gräsmarkerna” där nötkreaturen inte förmår beta med tillräcklig effekt.

Deltagare

Det finns plats för 25 deltagare. Om antalet anmälda överstiger 25 förbehåller sig arrangören rätten att, efter sista anmälningsdag, fördela platserna mellan de anmälda så att det blir en bra fördelning natur- och kulturmiljövårdare och en geografisk spridning.

Besked skickas ut ca en vecka efter det att anmälningstiden gått ut.

Kurskostnad: 4600 kr, inklusive kursmaterial, mat och logi. 100 kr  i faktureringsavgift tillkommer.

Deltagarna ansvarar själva för resan till kursen. I möjligaste mån försöker vi lösa transport mellan besökslokalerna med egna bilar.

Se även mer utförlig information i kursplanen.

Frågor till kursledningen:

Anna Westin, anna.westin@slu.se , Mobil: 070-295 27 03
Tommy Lennartsson, tommy.lennartsson@slu.se , Mobil: 070- 586 83 81

Frågor om satsningen ”Skötsel av kulturpräglad natur”

Riksantikvarieämbetet:
Fabian Mebus, Fabian.mebus@raa.se , Tel: 08 5191 8370. Mobil: 076-723 30 46

Naturvårdsverket:
Henri Engström, henri.engstrom@naturvardsverket.se , Tel: 08-698 00 00, Mobil: 072 985 11 18


Kontaktinformation