Anette Almlöf - Länsstyrelsen i Stockholms län

Senast ändrad: 04 november 2021

Under Naturens år 2009 placerade Länsstyrelsen ut tio geocacher i tio naturreservat i Stockholms län. De ligger i varierande terräng och är därigenom olika svåra att nå. En av de drivande var Anette Almlöf.

Skattjakt i Stockholms naturreservat

Under 2009 firades Naturens år över hela landet för att uppmärksamma att det är 100 år sedan Sveriges – och Europas – första nationalparker inrättades och den första naturskydds-lagen antogs. En av satsningarna som Länsstyrelsen i Stockholms län valde för att fira är geocaching, en sorts skattjakt med GPS. Skatterna, som kallas cacher, består av lådor med små presenter i som lagts ut i tio naturreservat i länet. Koordinaterna får du genom att gå in på www.geocaching.com (sök under keyword på ”naturens år”) tillsammans med beskrivningar av reservaten.

- Vi har valt reservat för att sprida ut cacherna geografiskt och med varierad tillgänglighet och svårighetsgrad, berättar Anette Almlöf, ansvarig för projektet. En del av cacherna kan man hitta med barnvagn, andra kräver klättring.

En av grundtankarna med geocaching är att man ska dela med sig av vackra platser. Skatterna finns där områdena är som finast. När man har hittat en skatt får man ta med sig en sak och byta den mot något annat, och skriva i loggboken som också finns i lådan. Förutom de 10 skatterna finns också en elfte ”Mystery cache” som man inte kan ladda ned koordinaterna till. Istället får man ledtrådar genom att hitta minst 8 av de andra skatterna. Det kan handla om gåtfulla meningar, fotografier eller rebusar.

- Det är speciellt ärofyllt att hitta ”the Mystery cache”, säger Anette. Det är också ärofyllt att vara den första att hitta en cache, folk är verkligen på när vi lägger ut nya! För människor som inte är så intresserade av arter eller att bara vistas i naturen måste det till något mer. Vi vill locka ut nya grupper i naturen: ungdomar och teknikintresserade som annars sitter framför datorn. Det har visat sig att allt från barnfamiljer till pensionärer geocachar.

Länsstyrelsen jobbar på fler sätt med naturvägledning; med skyltar och foldrar förstås men också med guidningar genom ett samarbete med Naturskyddsföreningen i Stockholms län och Storstockholms naturguider. På www.NaturensArStockholm.se presenteras Månadens reservat, två reservat som är extra fina att besöka just den tiden på året. Även 10 reservat som är särskilt lämpade för barn och 10 som är lättillgängliga för funktionshindrade presenteras. Men inget har fått lika mycket uppmärksamhet som geocachingen.

- Naturens år har öppnat ögonen på oss som jobbar med natur för hur viktigt det är med marknadsföring. Naturen är till för alla, den är gratis och dessutom tillgänglig dygnet runt, men om vi ska få fler att upptäcka det så måste vi locka med roliga aktiviteter. Geocachingen har varit väldigt bra reklam för reservaten och har också fått genomslag i media - tänk, mina gula gummistövlar har varit med på DN:s framsida, myser Anette.

- Efter avslutad skattjakt går en hängiven cachare hem och loggar sitt fynd på hemsidan och skriver några rader om upplevelsen. Det ger en fin respons! säger Anette.

Här är några av kommentarerna från de som hittat en cach och skrivit i loggboken:

”Fin plats! Hit hade jag aldrig kommit om det inte varit för en liten plastlåda med koordinater!”

”Härligt ställe! Lunchpaus med fin utsikt! Hit kommer man gärna igen!”

”Det här är rätt i tiden och visar att en myndighet hänger med. Både barn, ungdomar och äldre är mer målinriktade idag än tidigare. ... och tänk vilken förebyggande hälsovård det här är.”

Mer information om geocaching (på engelska)


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv