Hur kommunicera och stimulera klimatåtgärder inom jordbruket?

Senast ändrad: 08 december 2023

Den 22 januari 2014 träffades ett trettiotal rådgivare för att fördjupa sina kunskaper om ekologisk odling och klimatpåverkan. Bland annat presenterades EPOK:s rapport "Ekologisk produktion och klimatpåverkan"

Först ut var meterologen Per Holmgren som via videolänk redovisade senaste nytt från IPCC's rapportering och dessutom gav svar på klimatskeptikernas argument ur ett vetenskapligt perspektiv.

Därefter presenterade Elin Röös och Cecilia Sundberg sin rapport "Ekologisk produktion och klimatpåverkan" där de samlat aktuell kunskap om klimatpåverkan och hur ekologisk produktion bidrar till samt kan minska sin klimatpåverkan.

Deltagare på klimatseminariet i Skövde 22 januari 2014. Foto: Pelle Fredriksson

Efter en diskussion och lunch presenterades några verktyg som man kan använda för att minska klimatpåverkan i lantbruket.

  • Klimatcertifiering för mat – ett projekt som drivits av Svenskt Sigill och KRAV. Presenterades av Anna Richert, Svenskt Sigill.
  • KRAV:s klimatregler presenterades av Anders Carlborg, KRAV.
  • Klimatkollen är klimatrådgivning som erbjuds via Greppa Näringen.

Efter dessa praktiska verktyg presenterade Therese Asplund från Linköping universitet sitt forskningsprojekt om klimatkommunikation med lantbrukare. Denna punkt avslutades med en introduktion till den avslutande diskussionen om hur man bäst ska kommunicera klimatfrågorna med lantbrukare

Gruppdiskussion i Skövde, Foto: Pelle Fredriksson

Alla närvarande samlades i smågrupper för att diskutera hur man bäst lyfter frågan om klimatpåverkan och åtgärder för att minska densamma med lantbrukarna i rådgivningssituationen.