FAQ

Senast ändrad: 30 maj 2017

Har du en fråga om avtal, faktura eller snabbhantering? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om våra kurser.

Hur skickar jag in kursavtalet?
Du kan välja att skicka det med vanlig post, faxa eller scanna in det och maila. Alla kontaktuppgifter står på avtalet.

Vad innebär snabbhantering av kompetensbeviset?
Snabbhantering kan fås mot en extra avgift.  Det innebär att en kopia på kompetensbeviset mailas inom två arbetsdagar efter godkänd examination. Originalet skickas via post när fakturan är betalad, och samtidigt sker inrapportering till Jordbruksverket.

Varför kostar snabbhantering extra?
Vid snabbhantering bevakar vi dina resultat dagligen och en kopia på kompetensbeviset mailas till dig inom två arbetsdagar efter godkänd examination. Normalt rapporteras resultaten in en gång i veckan och kompetensbevisen skickas sedan med post när fakturan är betalad. Samtidigt sker inrapportering till Jordbruksverket.

Hur lång tid tar hanteringen normalt, utan snabbhantering?
Normalt rapporteras resultaten in en gång i veckan och kompetensbevisen skickas sedan med post när fakturan är betalad. Samtidigt sker inrapportering till Jordbruksverket. Tänk på att det är 30 dagars kredit på fakturan. Om du är snabb med kursen, men betalar fakturan på sista betalningsdagen, kan det därför bli en fördröjning innan ditt kompetensbevis kommer.

Kan ni maila mitt kompetensbevis för hästtransportörer?
Du kan kryssa i snabbhantering på avtalet. Snabbhantering innebär att en kopia på kompetensbeviset mailas inom två arbetsdagar efter godkänd examination. Originalet skickas via post när fakturan är betalad och samtidigt sker inrapportering till Jordbruksverket.

Skickar ni fakturan via post eller mail?
Fakturan skickas alltid via post. Vi kan inte maila fakturor. Detta beroende på att SLU är en myndighet med central fakturahantering.

När kommer mitt kursintyg/kompetensbevis?
Ditt kursintyg/kompetensbevis skickas till dig när fakturan är betalad.

Jag har redan betalat. Varför tar det tid att få mitt kursintyg/kompetensbevis?
Det är 30 dagars kredit på fakturan. Det kan hända att betalningen sker på sista betaldatum även om du gjort klart själva betalningsärendet.

Varför har ni inte snabbhantering på sommaren eller större helger?
Under dessa perioder har vi mindre bemanning, och kan därför inte erbjuda snabbhantering. På sommaren erbjuder vi dock tre månaders tillgång till kursen i stället för bara en månad.

Jag kör bara häst i hobbyverksamhet. Behöver jag ändå ha kompetensbevis?
Så länge du inte kör i ekonomisk verksamhet behöver du inte ha kompetensbevis inom Sverige. Se Jordbruksverkets hemsida för information om vad som räknas som ekonomisk verksamhet.

Obs: Så fort du passerar gränsen in i ett annat land gäller det landets tolkning av vad som räknas som ekonomisk verksamhet.


Kontaktinformation