Rosa (Rugosa-Gruppen) 'Örträsk'

Senast ändrad: 12 september 2022
Närbild av den rosa Örträskrosen. Färgfoto.

Värdefulla rosor hittas över hela Sverige. Ett mycket bra exempel på detta är Rosa (Rugosa-Gruppen) 'Örträsk' – i dagligt tal ”Örträskrosen”. Rosen är känd från byn Örträsk i Lappland sedan förra sekelskiftet.

Den förkommer även under namnet ”Örtelius” vilket syftar på Viktor Örtelius, brevbärare m.m. i byn och troligen den som först odlade rosen. När Örtelius trädgård hotades av ett vägbygge räddades rosen av engagerade bybor och den finns nu spridd till flera gårdar i trakten. På 1990-talet uppmärksammades rosen av Arboretum Norr vilka lät registrera den som sort. Rosen har därefter funnits i handeln i viss omfattning.

'Örtträsk' är en kraftigväxande, drygt 2 meter hög buskros som bildar rikligt med rotskott. Sorten har troligen uppkommit som en korsning av en fylldblommig vresros och den vilda kanelrosen – Rosa majalis. Från vresrosen känner man bl.a. igen den rikliga förekomsten av oliklånga taggar och de rynkiga bladen. Från kanelrosen finns typiska drag som klotrunda nypon (hos rena vresrosor är de ofta mer plattrunda) och kraftiga, rodnande stipler vid bladfästena. Eftersom rosen har sitt ursprung i zon 7 torde härdigheten vara den bästa tänkbara.

Den rosa blomman är medelstor-stor, halvfylld-fylld och väldoftande. Blomningen infaller under andra halva av juni och därefter kan blommor sedan förekomma under hela säsongen. 

 

Text och foto: Henrik Morin

Tidigare införd 2007


Kontaktinformation

Helena Persson, samordnare för Pom vid SLU och verksamhetsledare för Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning                          helena.m.persson@slu.se, 040-415147, 0735-32 84 92