Smultron Fragaria vesca 'Vita smultron från Alnarp'

Senast ändrad: 28 juni 2017
Vita smultron från Alnarp. Foto Inger Hjalmarsson, SLU..jpg

Vad är väl njutbarare än sommarens smultron? Tänk att trä de väldoftande solvarma bären på ett strå av timotej och sedan sitta på en tuva och äta dem sakta, ett och ett. Vita smultron kan alla njuta.

Till skillnad från sina röda syskon är de vita fria från allergiframkallande färgämnen. En mutation i förgången tid gav bären dess färglöshet. Och som brukligt är när något udda ser dagens ljus, så fanns entusiaster på plats, tog om hand och sparade det unika.

Så småningom hittade vita smultron med stora välsmakande bär sin väg till Alnarp – till köksväxtodlingarna dit smultron och jordgubbar hänfördes dåförtiden och till plantskolan. I gamla kataloger från Alnarps numera historiska plantskola saluförs rariteten som ’Vita smultron från Alnarp’.

Under 1960-talet fann en trädgårdsintresserad person några plantor av de vita smultronen kvardröjande i utkanten av Alnarpsparken, just där köksväxtodlingarna låg en gång. Ett par smultronrevor fick följa med hem till personen, som därmed räddade sorten. Nu har den vandrat vidare till Pom, som hoppas kunna bidra till att dessa underbara smultron – ’Vita smultron från Alnarp’ - ånyo sprids från Alnarp.

Skribent: Inger Hjalmarsson

Foto: Inger Hjalmarsson

Fakta:

Foto Inger Hjalmarsson

Inger Hjalmarsson, genbankskurator för frukt och bär, Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
inger.hjalmarsson@slu.se, 040-41 55 74, 070-414 50 64

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se