Praktisk info om insamlingen

Senast ändrad: 31 januari 2017
Björnspillning-JFK.jpeg

På denna sida finns information om hur du hanterar björnspillningsprover. Här hittar du även svar på hur du kan söka fram ditt inskickade prov i databasen Rovbase.

Björnspillning samlas in med hjälp av särskilda provtagningskit under perioden 21 augusti till 31 oktober. Alla älgjaktlag och samebyar får ett grundpaket med provtagningskit. Även småviltjägare på statens mark, björnjägare med flera får kit.

Utlämningsställen för provtagningskit finns i alla kommuner. Utlämningsställen i Norrbotten.

Frågor och svar

Klicka på frågorna så kommer svaren fram.

När och var kan jag hitta provtagnings-kit?

Från och med augusti kan du hämta provtagnings-kit på utlämningsställena runt om i länet. Det är dock viktigt att inga prover samlas in före den 21 augusti eller efter den 31 oktober för att garantera korrekta beräkningar av björnstammen.

Måste jag ha ett provtagnings-kit för att samla björnspillning?

Nej! Om du hittar en björnspillning och inte har tillgång till ett kit kan du samla in en bit av spillningen i en påse eller liknande. Därefter skaffar du ett kit via närmaste utlämningsställe eller samordnare och hanterar spillningen enligt instruktionen.

Ta med egna plastpåsar!

För att samtliga jägare inom ett jaktlag ska kunna samla in spillning rekommenderar vi att alla tar med sig plastpåsar att samla spillning i. Vanliga hundbajspåsar fungerar utmärkt. Därefter är det bara att skaffa kit via jaktledaren eller samordnaren alternativt på ett utlämningsställe.

Hur ser björnspillning ut?

Hur ser björnspillning ut?

Björnspillning - insamling till DNA-analyser 
Häfte med många bilder på olika slags björnspillningar.

Var hittar jag lättast björnspillning?

Bra ställen för att hitta björnspillning är skogsbilvägar och platser där man tidigare lämnat slaktavfall efter skjutna älgar.

Hur samlar jag in spillningen?

När du hittar en björnspillning gör du så här:

 • Stoppa en liten bit spillning motsvarande en tumnagels eller ärtas storlek (1 kubikcentimeter) i provröret. Fyll INTE röret - en liten bit räcker!
 • Markera med en kvist eller liknande att du tagit ett prov från björnspillningen. Du kan även skrapa undan spillningen från vägen om du hittar den där.
 • Märk röret och blanketten med varsin identisk streckkodsetikett.
 • Skriv namn och telefonnummer samt platsens koordinater (se nedan) på blanketten.
 • Posta blanketten och provröret i det förfrankerade svarskuvertet så fort som möjligt.

Så här ska det se ut: Endast litet spillning och streck-koden korrekt påklistrad.

Lagom mängd björnbajs.

I varje kit finns en instruktion om hur man ska göra.

Läs eller ladda ner den generella instruktionen:
Instruktion för insamling av spillning från björn (pdf)

Samla björnspillning - se filmen på Viltskadecenters Youtube-kanal!

Hur anger jag spillningens plats?

Det är mycket viktigt att du anger platsen (koordinater) där spillningen hittades. Ange koordinaterna i format RT90, med 7 siffror för X-koordinaten och 7 siffror för Y-koordinaten.  Koordinaterna kan hämtas från GPS eller från Internet via en smart telefon, t ex på www.eniro.se eller www.hitta.se.

Koordinater från GPS
Ändring av koordinatsystem görs på olika sätt för olika GPS-märken. På de flesta hittar man det ganska enkelt under Huvudmeny --> Inställningar -->Positionsformat --> RT90

Skriv alltid i ett namn på en plats i närheten av den insamlade spillningen. Det ger oss möjlighet att hitta rätt område även om koordinaterna av någon anledning inte är korrekt ifyllda.

Du kan även skicka med en kartskiss med kryssmarkering om du är osäker på koordinaterna.

Var kan jag se om mitt prov är registrerat?

I den offentliga delen av databasen Rovbase kan du se alla prover från björn och andra rovdjur som dokumenterats under många år. Här finns även proverna som samlades in under spillningsinventeringen 2015. Informationen kommer att kompletteras med analysresultaten för varje prov när de är klara.

Direktlänk till prover från årets björnspillningsinventering.
Här visas alla björnprover i Norrbottens län 21 aug - 31 okt, som är registrerade fram till ögonblicket man klickar på länken. Även prover från fällda björnar kommer med.

Hur söker jag i Rovbase?

Så här söker du i Rovbase

Enkelt sök

 1. Alla arter är förbockade på startsidan. Klicka ur de arter du inte vill ha med så att endast den art eller de arter du är intresserad av finns kvar.
 2. Fyll i län eller kommun. Det går att söka på flera län eller kommuner eller en kombination av dessa.
 3. Tidsperioden "senaste år" är förvald, men kan ändras.
 4. Klicka på "Sök" (ovanför djurbilderna).

Nu visas alla typer av observationer. Om man klickar på en enskild symbol kommer all information om denna upp i en ruta.

Avancerat sök

 1. Under "Plats och period" ställer du in exakt vilken tidsperiod du vill titta på.
 2. Under "Observationer" är alla typer förbockade. Om du enbart vill se prover som samlats in för DNA-analys måste du klicka ur alla utom DNA-rutorna.
 3. Klicka på "Sök" så kommer kartan med alla spillningsprover upp.
 4. Leta fram ditt prov genom att zooma in i kartan. Klicka på förstoringsglaset med + och sedan i kartan igen, så många gånger som behövs för att urskilja enskilda prover. För att kunna dra i och flytta kartbilden måste du klicka på handsymbolen.

Under "Rovdjur" kan man även söka direkt på en specifik streckkod (om man har fotograferat eller antecknat den) och få träff på enbart det provet. Bra för en insamlare som vill ta reda på analysresultatet för just sitt prov!

Supporttelefon för Rovbase: 0581-69 73 73

Läs mer om:
Sidansvarig: maria.levin@slu.se