Sveriges lantbruksuniversitet
Sveriges lantbruksuniversitet

Centrum för ekologisk produktion och konsumtion (EPOK)

Välkommen till EPOK

EPOK – Centrum för ekologisk produktion och konsumtion vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) arbetar med samverkan, samordning och information om ekologiskt lantbruk och ekologisk mat.
.... Läs mer


Nyheter från EPOK

2015-04-23 -  Unik fältstudie visar att vilda bin far illa av växtskyddsmedel
För första gången har ett forskningsprojekt undersökt hur ett växtskyddsmedel inom gruppen neonikotinoider påverkar både honungsbin och vilda bin ute i jordbrukslandskapet. Studien visar att honungsbina...
2015-04-23 -  Bekämpningsmedel i maten kopplas till sämre spermieproduktion
I en ny amerikansk studie har forskare vid Harvard Chan School of Public Health kopplat konsumtion av frukt och grönsaker med höga resthalter av kemiska bekämpningsmedel till minskat spermieantal och spermiekvalitet...
2015-04-22 -  Ökad risk för bekämpningsmedelsläckage i framtida klimat?
I ett varmare och regnigare klimat påverkas transporten och nedbrytningen av bekämpningsmedel i marken, men också bekämpningsbehovet. Det kan medföra ökad risk för kontaminering av grundvattnet från en...
2015-04-22 -  Nytt projekt om ekokyckling
Det finns stor efterfrågan på ekologiskt kycklingkött, men producenterna har svårt att möta upp på grund av dagens produktionsförutsättningar. Nu ska en forskargrupp på SLU jobba med att ta fram ett alternativt...
2015-04-20 -  Skara 19 maj: Ät lunchmacka och diskutera eko
Har ekologisk produktion har potential att bli ett hållbart produktionssystem? På vilket sätt är ekoproduktionen en positiv drivkraft för utveckling av ett miljövänligt och konkurrenskraftigt lantbruk?...
Sidan uppdaterad: 2015-03-18. Sidansvarig: karin.ullven@slu.se

Forskningsagenda

Forskningsagenda för ekologiskt lantbruk 2013 Forskningsutmaningar och kunskapsbehov inom ekologisk produktion och ekologisk matForskningsagenda för ekologiskt lantbruk 2013
Forskningsagendan finns även på engelska.

Hitta fler publikationer här

 

EPOK:s Webb-TV

Inslag från 29 januari 2015
Gunnar Rundgren, Global Eating Disorder.Global Eating Disorder
Gunnar Rundgren höll ett seminarium utifrån innehållet i sin nya bok där han krossar myten om konsumentens fria val när det gäller mat.

Se fler inslag från Webb-TV

 

Vi på EPOK

Föreståndare
Maria Wivstad
018-671409, 070-6771409


Redaktör /  Kommunikatör
Karin Ullvén
018-671696, 070-6561696


Projektassistent
Eva Salomon
010-516 6961


Se vilka forskare som är knutna till EPOK

 

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Skara, Umeå och Uppsala.
Tel: 018-67 10 00 • Fax: 018-67 20 00 • Org nr: 202100-2817 • Om webbplatsen 
Innehåll på webbplatsen: sidansvarig eller webbredaktionen@slu.se • Tekniska problem: it-stod@slu.se