Sveriges lantbruksuniversitet
Sveriges lantbruksuniversitet

Centrum för ekologisk produktion och konsumtion (EPOK)

Välkommen till EPOK

EPOK – Centrum för ekologisk produktion och konsumtion vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) arbetar med kunskapsförmedling och kommunikation samt initiering och samordning av forskning och utbildning om ekologiskt lantbruk och ekologisk mat.
.... Läs mer


Nyheter från EPOK

2016-02-04 -  Forskare i Danmark kritiserar svensk medierapportering
I en mycket omfattande dansk syntesrapport har cirka 75 forskare och experter sammanställt och systematiserat dagens vetenskapligt baserade kunskap om och hur ekologiskt jordbruk bidrar till samhällsnytta...
2016-01-27 -  Skillnader i hälsa och beteende hos olika kycklingraser
Ett problem inom ekologisk slaktkycklingproduktion är att de snabbväxande kycklingraser som används inte är anpassade för att leva längre än de cirka 40 dagar som konventionella kycklingar lever. Ekologiska...
2016-01-27 -  Mångfald av pollinerande insekter leder till större avkastning
Forskare vid NINA (Norsk institutt for naturforskning) har undersökt sambandet mellan förekomsten och mångfalden av pollinerande insekter och avkastning inom jordbruket. Resultaten visar att de är viktigt...
2016-01-27 -  Ekologiskt jordbruk bidrar till samhällsnyttan
Danska ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer) har i en omfattande syntesrapport visat att ekologiskt lantbruk bidrar positivt till samhällsnyttan inom områden...
2016-01-27 -  Rapsmjöl till slaktsvin ger mindre miljöpåverkan än sojamjöl
Fodret har stor betydelse för miljöpåverkan från livsmedelsproducerande djur och den totala miljöpåverkan kan minskas genom att utfodra med restprodukter. Holländska forskare har jämfört utfodring med...
Sidan uppdaterad: 2015-12-18. Sidansvarig: karin.ullven@slu.se

Forskningsagenda

Forskningsagenda för ekologiskt lantbruk 2013 Forskningsutmaningar och kunskapsbehov inom ekologisk produktion och ekologisk matForskningsagenda för ekologiskt lantbruk 2013
Forskningsagendan finns även på engelska.

Hitta fler publikationer här

 

EPOK:s Webb-TV

Inslag från 29 januari 2015
Gunnar Rundgren, Global Eating Disorder.Global Eating Disorder
Gunnar Rundgren höll ett seminarium utifrån innehållet i sin nya bok där han krossar myten om konsumentens fria val när det gäller mat.

Se fler inslag från Webb-TV

 

Vi på EPOK

Föreståndare
Maria Wivstad
018-671409, 070-6771409


Redaktör /  Kommunikatör
Karin Ullvén
018-671696, 070-6561696

Kommunikatör
Janne Nordlund Othén
018-671794, 072-7029288

 

Projektkoordinator
Eva Salomon
010-516 6961


Se vilka forskare som är knutna till EPOK

 

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå.
Tel: 018-67 10 00 • Fax: 018-67 20 00 • Org nr: 202100-2817 • Om webbplatsen 
Innehåll på webbplatsen: sidansvarig eller webbredaktionen@slu.se • Tekniska problem: it-stod@slu.se