mar
Leksands folkhögskola, Leksand

Vårt gröna goda arv som resurs - kulturhistoria, odling, matlagning!

evenemang |
Ärtor. Foto Agneta Magnusson..jpg

Vad åt man förr? Finns gamla sorter, köksväxter och fröer kvar? Odla och använd äldre köksväxter idag! Ta tillvara växter och kunskap i din närhet! Vad ska vi odla i sommar?

Kursen fokuserar på att odla och laga mat med köksväxter med spännande historia från Dalarna.

Agneta Magnusson, kulturhistoriker som jobbat länge med att bevara olika sorter av bla gråärtor, rovor och kålrötter från Dalarna berättar om de vanligaste grönsakerna som odlades under 1800-1900 talet och hur de användes och om vilka sorter som finns kvar som vi kan odla idag. Agneta har också utsäde som du har möjlighet att ta med och odla under sommaren.

På kursdag nr 2 i höst kommer vi sedan att laga mat av det gröna kulturarvet som odlats av kursdeltagarna. Platsen är då Dala-Floda värdshus och vår guide i matlagningen är Per och Evalotta Ersson.

Kursmål: teoretisk kunskap om gamla grönsakssorter från Dalarna. Odling och användning under 1800-1900 talet och vad vi kan odla av dessa grönsaker idag.

Tid: 2017-03-29 09:30 - 16:00
Ort: Leksand
Lokal: Leksands folkhögskola
Arrangör: Länsstyrelsen Dalarnas län
Sista anmälningsdag: 19 mars 2017
Pris: 500 kr/kursdag (faktureras) + 170 kr för lunch och fika (betalas på plats)
Mer information:

Anmälan och mer information på Länsstyrelsen Dalarnas läns webbplats

Målgrupp är landsbygdsföretagare inom besöksnäringen så som caféer, restauranger, boenden och gårdsbutiker.

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se