maj

Arlas kosläpp på Lövsta

evenemang |
LovstaKoslapp2016.jpg

Arla arrangerar kosläpp på SLU:s forskningsstation vid Lövsta utanför Uppsala lördagen den 6 maj kl 9.

Gården öppnar klockan 09.00 och korna släpps ut på betet klockan 11.00.

Arla ordnar tipspromenad och bjuder på kall mjölk och nybakade bullar.

SLU:s egna programpunkter

• Visning av kostallet från visningsläktare (panoramafönster)

• 12.00 och 13.00 Gå på Linnévandring!

I Funbo Lövsta bedrevs jordbruksforskning redan på 1700-talet då Carl von Linnés vän Baron Sten Carl Bielke ägde markerna. Under en rundvandring med Mariette Manktelow ser vi på spåren från 1700-talet och följer i Linnés spår från en exkursion hit 1747 som leder till en av Funbo Lövstas stoltheter: Sveriges äldsta ännu levande sibiriska ärtbuske.

• 9.00-14.00 Riktiga traktorer!

Riktiga traktorer från Lövstas stora maskinpark finns uppställda för alla nyfikna.
  • 9.00-14.00 Aktuell forskning på SLU

Våra forskare finns på plats och berättar om kor på bete, stenskvättor på Lövsta mm.

Hur tjock är din katt?! Din hund? …eller din häst?

Malin Öhlund är forskare på SLU och vet massor om kattens hull och hälsa. Träffa henne och hennes kollegor Sanna Lindåse och Josefin Söder som forskar på hull och relaterade sjukdomar hos hästar respektive hundar och passa på att få råd och tips. Är det farligt för ditt djur att vara överviktigt? Vilka är riskerna?

Stegräknare på korna: Gissa vilken ko som springer mest!

Med stegräknare som till vardags används i forskningen tar vi reda på
    hur många steg en utvald ko tar första timmen vid betessläppet. Gissar du rätt?

Kossor + fåglar = sant!

Ger kossor liv åt fåglar? Forskare på SLU har följd stenskvättor i 25 år - idag kan du få insyn i stenskvättans liv! Kom och spana på stenskvättor! Lek som, och lär om fåglar i hagmarker och jordbrukslandskapet.

Om kor och mjölk

Hur mycket kan en ko äta, dricka och mjölka? Kom och titta på vad korna får i sig varje dag och passa på att smaka på lite ko-godis!

Gå i leriga hagar? Det är inget som korna gillar! Vi undersöker hur man kan förebygga leriga ytor i projektet "Kamp mot Tramp". Kom och titta på de material vi undersöker och prata med forskarna om de tramptåliga fröblandningar vi testar i försök.

Vill korna gå på bete om de får välja själva? I stall med automatisk mjölkning får korna gå ut på bete eller stanna inne som de själva vill. Vad påverkar kornas val? Kom och träffa forskare som har arbetat med betesförsök där korna själva får bestämma!

Vilse i mejerihyllan?

Varför smakar filmjölk inte som yoghurt och Herrgårdsost inte som Grevé eller Västerbotten? Hur tillverkas laktosfri mjölk och vad är UHT-mjölk? Åse Lundh och Monika Johansson (SLU) berättar om tillverkning av olika mejeriprodukter, samt hur faktorer på gården och i mejeriprocessen kan ge upphov till variation i produkternas egenskaper.

Parkeringen sköts av studentföreningen vid SLU, det kostar 20 kr/bil.

Mer information och anmälan

Läs mer och anmäl dig via Arlas hemsida.

Och lite hygieninformation

Klappsugen ko, fångad på bild av Malin Alm.

Om du klappar en ko eller kalv måste du tvätta händerna efteråt, för det finns en liten risk att de kan ha smittat dig med bakterier som djuren inte påverkas av, men som kan göra dig sjuk. Det kommer att finnas handtvättsmöjlighet i samband med vårt kosläpp, så klappa gärna om en ko kommer fram och ser klappsugen ut - men tvätta sedan dina händer.

Tid: 2017-05-06 09:00 - 00:00
Ort: Lövsta försöksgård, Funbo-lövsta 27, Uppsala

Emma Ternman, forskare
Institutionen för husdjurens utfodring och vård, avdelningen för idisslare, SLU