SLU-nyhet

Entreprenörsskap i lantbrukssektorn

Publicerad: 27 oktober 2016

Redan under sitt första år som KCF-doktorand har Sarah Fitz-Koch levererat resultat. Hennes första artikel publicerades under hösten i den vetenskapliga tidskriften ”Journal of small business management”. Under ett seminarium på SLU Alnarp berättade hon nyligen om det fortsatta arbetet. Sarah Fitz-Kochs forskning finansieras av Rune och Erik Andersson, Mellby gård AB.

Med projektnamnet ”Entreprenörskap i lantbrukssektorn – möjligheter och hinder” kommer Sarah Fitz-Koch att försöka ringa in entreprenörskapet och dess drivkrafter. Hon började med en omfattande litteraturstudie för att kartlägga vilken kunskap som finns sedan tidigare. Samtidigt har hon intervjuat ett stort antal företagare inom lantbrukssektorn och flera representanter för industrin, om villkoren och drivkrafterna för entreprenöriell verksamhet.

– Det är ett komplext ämne som innehåller stora hinder för entreprenörerna. Efter mina intervjuer har jag kommit fram till att jag vill koncentrera mig på en kvalitativ undersökning för att fånga lantbrukarnas erfarenheter och ge en röst åt dem.

I fortsatta djupintervjuer kommer Sarah Fitz-Koch att söka sig längre in i entreprenörssjälen, genom djupintervjuer med företagare, deras familjer och andra som berörs av verksamheten. Hon går efter fyra kriterier när det gäller företagen, det ska vara familjeägda, mindre företag i Sverige som drivs entreprenöriellt. Varje entreprenör har en unik identitet och en unik drivkraft. Trots politiska reformer, strukturrationalisering, dålig lönsamhet så fortsätter entreprenörerna sitt arbete. Drivkraften kan handla om allt från livsstil till identitet och familjeband. Inom lantbruket är entreprenörskap snarare en familjestrategi än en individuell strategi.   

– Först vill jag förstå drivkraften, sedan gå vidare med att undersöka hur den påverkar processen, säger Sarah Fitz-Koch.

Som handledare för doktorsarbetet fungerar professor Mattias Nordqvist.