SLU-nyhet

”Vänta med röjningen i tallföryngringar som hotas av viltbete”

Publicerad: 04 november 2016

Kostnaden för att vänta med en röjning tills träden nått en älgsäker höjd har undersökts. På lång sikt påverkades inte skogen nämnvärt, men ekonomin för den första gallringen blev sämre.

"– Om du har en tät och fin tallföryngring som kommer upp, och som hotas av viltbete, då kan det vara värt att skjuta upp röjningen. Då har älgen många träd att äta av, och när älgsäker höjd har nåtts finns det sannolikt fortfarande oskadade tallar att bygga det framtida beståndet på" berättar Mattias Berglund, forskare på SLU och skogsskötselchef på Skogssällskapet på Skogssällskapets hemsida.

Den framtida skogen påverkades inte nämnvärt av när man röjde. En sen röjning kunde ge sämre ekonomi i första gallringen, men skogarna blev sen likvärdiga. Skjuter man på röjningen så har man ett större urval av tallar kvar på 5-6 meter kvar. En sen röjning påverkar förvisso nuvärdet med mellan 1 800 och 3 800 kronor per hektar. Men har man älg på marken så kan det vara klokt att skjuta på röjningen eftersom risken är stor att beståndet betas hårt och förlusten blir större.

Fakta:

Projektet som finansierats av skogssällskapet de har använt sig av Heureka för att räkna på produktion och ekonomi.