SLU-nyhet

Protein-pralin får pris i Vinnovas tävling om klimatsmarta protein

Publicerad: 01 december 2016

Häromveckan var det final i Vinnovas tävling för att hitta framtidens klimatsmarta protein. 14 prototyper på livsmedel – tillräckligt färdiga för att kunna ätas – presenterades.

Juryn i tävlingen bestod av Lina Gebäck, grundare av Linas matkasse, Charlotte Brogren, generaldirektör Vinnova, Tareq Taylor, kock och kokboksförfattare, och Mia Spendrup, vd i hotell- och restaurangbranschen.

Vinnaren i tävlingen blev proteiner från lupiner, en produkt som smakar bra och har enorm potential enligt juryn. Två kom ett klimatsmart svampprotein och på tredje plats kom en färs gjord på mjölmask. På delad fjärdeplats kom en proteinbar på musselprotein och en proteinpralin gjord på mjölmask. Proteinpralinen skapad av kocken Jesper Nordberg är ett resultat från SLU:s forskning.

– Nils Österström (IT-konsult från Mora), Rikard Landberg (tidigare SLU, nu Chalmers) och Maud Langton (Institutionen för livsmedelsvetenskap, SLU) arbetar med SLU Holding. De har lyckats få fram ett rent protein från mjölmask som är ett jättepännande klimatsmart protein. Det är jättekul att de får pris i Vinnovas tävling, säger Turid Sundin Carlsson, operativ chef på SLU Holding.

Turid, som har provsmakat pralinerna, intygar att de är väldigt goda!