SLU-nyhet

SKAPA pris till Tongyun Shen

Publicerad: 06 december 2016

Årets vinnare av Sveriges största uppfinnarpris, SKAPA Utvecklingspris, är innovatören Tongyun Shen från Skåne län. Priset delades ut på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Tongyun Shen har utvecklat en metod för hållbar livsmedelsproduktion med förbättrade fröer och fick ta emot årets SKAPA-pris på 500 000 kr från prisutdelaren Håkan Lans under Innovationsgalan som arrangerades av Stiftelsen SKAPA i Victoriahallen på Stockholmsmässan den 10 november.

– Årets pristagare visar på stor innovationsanda. Förbättrade fröer ger stora samhällsvinster eftersom man löser problemen med kort odlingssäsong och dålig grobarhet. Principen är att med vatten, luft och värme påverka fröerna så att de gror snabbare och jämnare. De behandlade fröerna får dessutom längre hållbarhet säger Minoo Akhtarzand ordförande för Stiftelsen SKAPA. Hon är landshövding i Västmanlands län och djupt engagerad i innovationsfrågor.

– Ett bra klimat för uppfinnare är viktigt för Sveriges framtid och SKAPA Utvecklingspris delas ut för att stödja uppfinnare så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden, fortsätter Minoo Akhtarzand.


Kontaktinformation