SLU-nyhet

Nationell screening av bekämpningsmedel

Publicerad: 11 maj 2016
Vattendrag i jordbrukslandskapet, foto.

CKB gjorde under 2015 en omfattande screening av bekämpningsmedel i yt- och grundvatten på uppdrag av Naturvårdsverket som en del av ett regeringsuppdrag för screening av miljögifter. Resultaten överensstämmer väl med tidigare uppmätta halter från miljöövervakningen.

Undersökningen har gett en bredare bild av förekomsten av växtskyddsmedel i bland annat områden utanför det allra mest jordbruksintensiva landskapet. I undersökningen ingick även privata dricksvattenbrunnar, något som sällan undersöks i andra sammanhang.

Detta är den mest omfattande provtagningskampanj som gjorts för växtskyddsmedel i Sverige och den ger en bra uppfattning om situationen med bekämpningsmedel i både ytvatten och grundvatten men är trots allt en ögonblicksbild. Alla prover som tagits för detta projekt har varit momentanprover som visar koncentrationen vid tidpunkten som provet togs men där variationer i halter över tid kan missas. Mellanårsvariationer kan också vara stora på grund av olika användning av bekämpningsmedel samt olika väder som kan påverka spridningen av bekämpningsmedel från fälten till vattendrag eller grundvatten. Överlag så är resultaten från denna screeningstudie dock i linje med resultaten från den årliga nationella miljöövervakningen.

Inom samma regeringsuppdrag undersöktes även förekomsten av perfluorerade ämnen i yt- och grundvatten, detta genomfördes också av forskare inom SLU.

Resultaten finns beskrivna i CKB rapport 2016:1.


Kontaktinformation

Mikaela Gönczi, föreståndare 
SLU Centrum för kemiska bekämpningsmedel i miljön (CKB)
mikaela.gonczi@slu.se, 018-67 31 05