SLU-nyhet

”Räcker den svenska skogen när världen vill ha mer?”

Publicerad: 19 maj 2016

Nicklas Forsell från IIASA berättar om Future Forests arbetet med att analysera den skogliga avverkningsnivån utifrån efterfrågan på bioenergi, traditionella skogliga produkter, handel med mera.

Även om analyserna som genomförs inom ramen för både Future Forests och IIASA inte är klara har man kunnat slå fast att klimatmålen kommer att påverka efterfrågan på den svenska skogen.

"– Med nationella modeller som Heureka kan vi göra bra framtidsprognoser av skogstillväxt och ekosystemtjänster. Prognoser av efterfrågan kräver dock andra verktyg, och där passar kombinationen med IIASAs modeller väl in, säger han.

Klimatfrågan och tvågradersmålet är en av de faktorer som kommer att slå igenom hårt i analyserna. Vid Parismötet i höstas samlades nationernas löften om utsläppsminskningar ihop, och det visade sig att de långtifrån räcker.

– Ska tvågradersmålet nås måste utsläppsminskningarna dubbleras jämfört med löftena från Parismötet. Ett sätt är att öka användningen av skog för energiändamål, enligt Nicklas."


Kontaktinformation