Fakta:
TP Organics är en europeisk teknikplattform för forskning om ekologisk produktion och konsumtion. EPOK är en av flera nationella plattformar för ekoforskning knutna till TP Organics och har bidragit till detta "position paper".
TP Organics, (European Technology Platform of Organic Food and Farming Research and Innovation) har publicerat ett ”position paper” om forsknings- och utvecklingsbehov för framtida livsmedelssystem. Dokumentet är TP Organics inlägg till en workshop som hölls 11 maj med rubriken “Building our future food systems”. Workshopen organiserades av europeiska kommissionen.
Dokumentet, som fokuserar på livsmedelsystemen efter primärproduktionen börjar med att ta upp de utmaningar de ser i dag inom konsumtion, produktion och för miljön:
TP Organics menar att systemen måste förändras i en riktning med mer rättvisa, transparens, hederlighet och tillit. Livsmedelsproduktion och förädling bör möta de högsta miljöstandarderna och i minsta möjliga mån ändra matens inre egenskaper. Livsmedelssystemen bör producera mat av hög kvalitet med regionala variationer, matsvinn ska reduceras till ett minimum och konsumenter ska vara välinformerade om processer och dess påverkan på miljö och samhälle. De har därför lyft fram nio områden där forskning och utveckling behövs för att denna förändring skall kunna ske. Utöver tekniska innovationer vill TP Organics se sociala, organisatoriska och kunskapsmässiga innovationer.
Kostnaden för konventionella livsmedel speglar inte priset. Kostnad för minskad biologisk mångfald, vattenföroreningar, miljöpåverkan är inte med i beräkningarna. Modeller för att beräkna matens verkliga pris behövs.
Nya lösningar för att återknyta kontakten mellan konsumenter och producenter behövs. Konsumenter bör veta hur maten produceras och varifrån den kommer.
Affärsmodeller bör designas för att öka värdet av livsmedelsprodukterna tidigare i kedjan. Det kan handla om saker som förädling på gårdsnivå, kortare regionala produktionskedjor och mer rättvisa kontrakt mellan primärproduktion och livsmedelsindustrin.
Konsumenter, lantbrukare och livsmedelsproducenter kräver mer transparens i produktionskedjan. Nya affärsmodeller behövs för att öka transparens och tillit.
Tekniker där maten processas minimalt och samtidigt bevarar matens sensoriska egenskaper och näringsinnehåll behöver utvecklas. Tekniker med minskat antal tillsatser och som samtidigt ger maten längre hållbarhet behövs också.
Förpackningar som ger minimal miljöpåverkan, kan återanvändas, återvinnas eller är biologiskt nedbrytbara behöver utvecklas. Användning av farliga ämnen som bisfenol A bör helt upphöra. Utvecklingen bör gå mot intelligenta förpackningar som exempelvis kan övervaka livsmedlets hållbarhet eller miljön där det förvaras.
Europa behöver bli mer självförsörjande med protein, både vad gäller foder och humankonsumtion. Utveckling behöver ske både i primärproduktionen men också vad gäller processtekniker och effektivitet i senare led. En förändring där vi konsumerar mindre animaliska proteiner och mer vegetabiliska behöver ske.
Det behövs forskning om hur stora aktörer kan påverka konsumenter till dieter med mindre miljöpåverkan och bättre näringsinnehåll. Mängden växtbaserade livsmedel behöver öka för att minska miljöpåverkan och förbättra folkhälsan.
En tredjedel av all mat som produceras slängs och en minskning av matsvinnet är inte bara bra ur ett hållbarhetsperspektiv, det minskar också behovet av högre skördar och utökad jordbruksareal för att maten ska räcka till. Matsvinn är en ekonomisk förlust så en minskning är positivt på flera sätt. Minskningen behöver ske i alla led från producent till konsument.
TP Organics lyfter fram behovet att få med företagen i forskningen. Livsmedelssektorn i Europa är en väldigt diversifierad bransch som består av många små och medelstora företag. Det kan vara svårt för dessa företag att avsätta tid och pengar för forskning och utveckling och finansiella regelverk behöver utvecklas för att underlätta för dem att delta.
Janne Nordlund Othén
TP Organics är en europeisk teknikplattform för forskning om ekologisk produktion och konsumtion. EPOK är en av flera nationella plattformar för ekoforskning knutna till TP Organics och har bidragit till detta "position paper".