SLU-nyhet

Ekodebatt med näring från ny rapport

Publicerad: 19 juli 2016

Torbjörn Fagerström, pensionerad professor i teoretisk ekologi, skriver tillsammans med SLU-forskaren Jens Sundström att stödet till ekologiskt lantbruk borde fasas ut och att kommuner bör överväga att inte upphandla ekologiska produkter. De stödjer sig på en ny rapport som tagits fram av Livsmedelsverket.

Debattartikeln har i skrivande stund fått fyra svar. Ett från miljöskyddsexperten David Aronsson och ett från Artur Granstedt, docent i ekologisk odling. Livsmedelsverket betonar i sitt svar att de inte ställer sig bakom de förslag och åsikter som Fagerström och Sundström framför. Även författarna till rapporten har reagerat och skriver att slutsatsen i debattartikeln är onyanserad, kategorisk och saknar stöd i rapporten.

Den nya rapporten från Livsmedelsverket är en litteraturstudie av miljöpåverkan från konventionellt och ekologiskt producerade livsmedel med fokus på studier utförda med livscykelmetodikanalys (LCA). Den är skriven av Birgit Landquist, Maria Nordborg och Sara Hornborg. Rapporten består av två delar där svenska rapporter sammanställs i första delen och internationella vetenskapliga studier i den andra. Studier med LCA-metodik har prioriterats. LCA-fokuset gör att alla miljöaspekter inte belyses på samma sätt i rapporten. Biologisk mångfald och ekosystemtjänster hör till det som LCA inte hanterar.

I sammanfattningen skriver författarna bland annat att:

”Vilket perspektiv som är mest relevant i en given situation beror på vilken eller vilka miljöaspekter som prioriteras, samt på de lokala och regionala förhållanden där livsmedelsproduktionen sker, exempelvis tillgången på mark och den bakomliggande miljöbelastningen. För att kunna ta ställning till om en ekologisk produkt är fördelaktig från miljösynpunkt måste målbilden vara bestämd samt vilka miljömål som ska prioriteras. Till detta kommer alla övriga aspekter som kan ha betydelse, som till exempel djurvälfärd, sociala aspekter, arbetstillfällen, risker vid hantering av växtskyddsmedel och risken för resthalter av dessa i livsmedel.”

Litteraturstudien är ett beställningsarbete från Livsmedelsverket till SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut där författarna själva svarar för innehåll och slutsatser.

Karin Ullvén

Länkar:

Länk till Fagerström och Sundströms artikel: http://www.dn.se/debatt/ekologiskt-jordbruk-har-aldrig-varit-battre-for-miljon/

Replik från David Aronsson: http://www.dn.se/debatt/repliker/argumentationen-liknar-propaganda/

Replik från Artur Granstedt: http://www.dn.se/debatt/repliker/satsa-pa-ekologiskt-kretsloppsjordbruk/

Replik från Livsmedelsverket: http://www.dn.se/debatt/repliker/vilseledande-om-livsmedelsverket/

Replik från rapportförfattarna: http://www.dn.se/debatt/repliker/slutsatsen-saknar-stod-i-var-rapport/

Rapporten ”Litteraturstudie av miljöpåverkan från konventionellt och ekologiskt producerade livsmedel – Fokus på studier utförda med livscykelanalysmetodik”, av Birgit Landquist, Maria Nordborg och Sara HornborgFokus på studier utförda med livscykelanalysmetodik hittar du här.

Tillbaka till EPOK ->