SLU-nyhet

Miljöprovtagningar i Vänern

Publicerad: 01 juli 2016

Våra undersökningar i Vänern har uppmärksammats i en artikel på kustbevakningens hemsida

Miljöövervakningen av vattenkemi och viss biologi sker på uppdrag av Vänerns vattenvårdsförbund. Vi har haft uppdraget att utföra dessa undersökningar sedan starten 1973. En viktig del i vårt arbetet är det stöd i form av provtagningsbåt som kustbevakningen bistår med då sjön på grund av dess storlek kräver en rejäl båt för säkra provtagningar. En länk till kustbevakningens artikel om provtagningarna finner du längre ned på sidan.

Fakta:

Miljöövervakningen i Vänern

Undersökningarna i Storvänern skall följa tillstånd, trender och effekter i miljön. Verksamheten ska beskriva tillståndet i miljön på ett sånt sätt att de är användbara i miljöarbetet.

Syftet med den nationella miljöövervakningen i sjön är att:

  • beskriva Vänerns kemiska och biologiska tillstånd och dess utveckling och därmed ge underlag för uppföljning av miljömål och miljöförbättrande åtgärder 
  • i samverkan med andra program ge underlag för beräkning av ämnestillförsel från olika källor samt för upprättande av materialbalanser för beskrivning av olika ämnens omsättning i Vänern 
  • ge underlag för regionala miljöanalyser 
  • vara referens för lokalt miljövårdsarbete samt stödja samordning och gemensam kvalitetssäkring av olika övervakningsinsatser i Vänern. 

Utöver den nationella övervakningen sker även olika typer av recipientkontroll där industrins och valoppsreningsverkens påverkan följs.