SLU-nyhet

Miljoner till livsmedelsforskning

Publicerad: 28 september 2016

I forskningsrådet Formas senaste utlysningar Hållbar livsmedelsproduktion och -konsumtion samt Urbaniseringens utmaningar och möjligheter fick SLU mer än 50 miljoner kronor till nya forskningsprojekt.

Bland projekten finns både forskning om ätbara insekter och forskning kring nya typer av djurfoder.

  • Äta insekter – en smaklig lösning på dagens globala problem; professor Anna Jansson, Anatomi,fysiologi och biokemi, 9 miljoner kronor.
  • Brunalger som fodertillskott till kycklingar – för en hållbar produktion och säkrare konsumtion; postdoc Emma Ivarsson, Husdjurens utfodring och vård, 9,2 miljoner kronor.
  • Livsmedelsavfall till odlad fisk – utveckling av en unik mikrobiell tvåstegsprocess; professor Anna Schnürer, Mikrobiologi, 9,7 miljoner kronor.
  • Optimal kost utifrån metabotyp för hälsa och vällevnad; professor Rikard Landberg, Livsmedelsvetenskap, 9,8 miljoner kronor.
  • Multifunktionell resistens – en nyckel till integrerat växtskydd, pollinering och bärkvalité; univ.lektor Johan Stenberg, Växtskyddsbiologi, 8 miljoner kronor.
  • Urbaniseringens dynamik – markanvändning, livsmedelsförsörjning och uthållig jordbruksproduktion inom arida (uttorkade) och semi-arida områden; professor Carl-Johan Lagerkvist, Ekonomi.

Kontaktinformation