SLU-nyhet

SLU bidrar med underlag till nationellt skogsprogram

Publicerad: 02 september 2016

Den 1 september lämnade arbetsgrupperna inom det nationella skogsprogrammet över underlagsrapporterna till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Rapporterna innehåller rekommendationer som nu ska skickas ut på remiss.

Representanter från skogens hela värdekedja har deltagits i de fyra arbetsgrupper som är kärnan i skogsprogrammets dialogprocess. SLU har bidragit med analyser för att närmare belysa skogens klimatnytta och förutsättningarna för skogsproduktion samt dess påverkan på skogens alla ekosystemtjänster, berättar Anna-Lena Axelsson koordinator för Program Skog.

Underlaget har redovisats som tre PM som ligger som bilagor till rapporten från arbetsgrupp 2. Virkesproduktion, övriga ekosystemtjänster och naturens gränser

Claesson, S. 2016. Underlag till Skogsprogrammet
Lundblad, M., Wikberg, P-E. 2016. Skogens betydelse i klimatarbetet
Holmström 2016, H. Påverkan på skogens ekosystemtjänster och milö 

Underlagsrapporterna kommer nu att skickas ut på remiss och därefter kommer regeringen under 2017 att utforma ett skogsprogram med utgångspunkt i skogspolitikens jämställda mål samt utifrån arbetsgruppernas underlag.


Läs samtliga rapporter i sin helhet

Fakta:

Nationellt skogsprogram
Skogsprogrammet ska bidra till att stimulera flera andra strategiska satsningar och politikområden som till exempel klimat och miljömål, landsbygdsutveckling, nyindustrialisering, utveckling av export, besöksnäring med mera. Nationellt skogsprogram är ett internationellt begrepp och ett arbetssätt som finns i ett stort antal länder och det kan användas bland annat för jämförelser av olika länders arbete och visioner för skogen.


Kontaktinformation

Anna-Lena Axelsson, forskare
Institutionen för skoglig resurshushållning, SLU
anna-lena.axelsson@slu.se, 090-786 85 91, 070-376 21 71