SLU-nyhet

Styrning av klimatet i växthus kan minska angreppen av insekter

Publicerad: 22 september 2016

Genom att bättre styra klimatet i växthus kan behovet av kemisk bekämpning minska. Det har visats i en förstudie av Klara Löfkvist, JTI och Jonas Möller Nielsen, Cascada AB.

Klimatstyrningen i växthus är ett viktigt instrument i det integrerade växtskyddet för att kunna minska behovet av kemisk bekämpning. Det är tämligen känt hur man kan undvika svampsjukdomar genom att reglera klimatet. Det saknas dock mycket kunskap om hur växthusklimatet kan regleras för att motverka skadeinsekter och gynna nyttodjuren vid odling av prydnadsväxter.

Om klimatfaktorer som temperatur, fuktighet, ljus och luftrörelser optimeras kan behovet av kemiskt växtskydd minska.En kraftig dynamisk klimatstyrning kan minska inflygning av skadedjur till följd av minskad lucköppning. Klimatet kan också användas för att sanera växthusen genom att man i tomma växthus låter temperaturen stiga så högt att skadegörarna dör.

Man kan också öka temperaturen i samband med applicering av växtskyddsmedel för att öka flygande insekters aktivitet och därmed öka chanserna att de träffas av växtskyddsmedlet.

Dessa och andra åtgärder diskuteras närmare i rapporten liksom framtida forskningsbehov.

Undersökningen har delfinansierats av Tillväxt Trädgård.

Av Johan Ascard


Kontaktinformation

Johan Ascard, Verksamhetsledare för Tillväxt Trädgård
Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgård- och växtproduktionsvetenskap/Enheten för samverkan och utveckling
johan.ascard@slu.se, 040-41 50 62