SLU-nyhet

Vallbaserad mjölk- och nötköttsproduktion förädlar proteinerna

Publicerad: 19 september 2016

Att producera livsmedel från djur kritiseras ibland för den stora foderåtgången och att det vore bättre att äta växterna direkt i stället för att ta vägen genom djuret. Därför beräknade forskare vid SLU och SP proportionerna av mänskligt smältbara essentiella aminosyror (EAA) i foder och i animaliska produkter. Forskarna räknade på flera olika system för mjölk- och nötköttsproduktion för att undersöka om mängden EAA förändrades när fodret gick genom nötkreaturen.

Fyra typer av system utformades: 1) en referens som liknar det typiska svenska systemet; 2) intensiv produktion baserad på majsensilage; 3) intensiv vallbaserad produktion, för mjölkkor kompletterat med biprodukter; 4) extensiv produktion baserad på vallfoder och bete med endast små mängder av kraftfoder. I alla fyra produktionssystemen var innehållet av EAA generellt högre i mjölk och kött, jämfört med den input av EAA i fodret som djuren konsumerade. Men intensiv produktion av nötkött från mjölkrastjurar resulterade i lägre EAA från kött än i det foder som tjurarna konsumerat. Till största delen beror detta på att mjölkraskalvar behöver proteinfoder.

Mångfalden av foder och foderstater till nötkreatur är stor på grund av idisslarnas förmåga att smälta fiber som är oätliga för människor, som grovfoder och biprodukter från livsmedels- och biobränsleindustrin. Studien visade att med undantag för intensiv köttproduktion med mjölkrastjurar uppgraderas aminosyrornas proportion och kvalitet av nötkreatur, framförallt när stor andel vallväxter används i foderstaten. Vid användande av marker som främst är lämpade för vallodling och bete är detta särskilt viktigt och att använda stor andel vallfoder är en viktig princip i ekologisk produktion.