SLU-nyhet

Ekologiskt lantbruk har viktig roll för ett mer hållbart livsmedelssystem

Publicerad: 11 januari 2017

I en internationell syntesartikel – ”Organic Agriculture 3.0 is innovation with research” menar författarna att det ekologiska lantbruket har en viktig roll att spela för att möta framtida utmaningar för livsmedelssäkerhet och hållbarhet. Samtidigt behöver det ekologiska livsmedelssystemet utvecklas och förbättras utifrån vetenskaplig kunskap.

En global diskussion benämnd Organic 3.0 initierades för några år sedan med syfte att diskutera framtida utvecklingsvägar för ekologiskt lantbruk. Utgångspunkten var att de ekologiska alternativen behöver utvecklas och förändras för att i högre grad än idag bidra med lösningar kopplade till den globala livsmedelsförsörjningen och -säkerheten och samtidigt minimera negativ miljöpåverkan. Vidare poängterades att utvecklingen ska baseras på vetenskaplig kunskap och att mer forskning behövs för att stärka hållbarheten i de ekologiska produktionssystemen.

Artikeln är ett resultat av diskussioner om Organic 3.0 mellan ett 30-tal forskare från hela världen vid ett symposium i Sydkorea hösten 2015 arrangerat av organisationen ISOFAR – International Society of Organic Agricultural Research. Den ger en överblick av forskningssatsningar inom ekologiskt lantbruk och diskuterar hur denna lantbruksform kan bidra till hållbara livsmedelssystem, samt definierar behov av ny innovativ forskning inom ekologiskt lantbruk.

Maria Wivstad