SLU-nyhet

Äppelträffen i Skepparslöv lockade odlare och rådgivare.

Publicerad: 22 februari 2017

Nya forskningsrön och praktiska övningar samlade bortåt 60 deltagare på Äppelträff i skånska Skepparslöv. Under dagens workshop diskuterades optimal skördetidpunkt, lagringsmetoder och lagringsförluster. Deltagarna fick under dagen prova alltifrån enkla och billiga analyser till mer avancerad mätutrustning som kan underlätta arbetet för bestämning av optimal skördetidpunkt.

Intresset var stort när LRF Trädgård Frukt och Partnerskap Alnarp, SLU bjöd in till Äppelträff på Hushållningssällskapets Helgegården i Skepparslöv. Initiativtagare till Äppelträffen var Ibrahim Tahir, SLU Alnarp och Gun Hagström, Lyssna affärsutveckling.

-Det kom odlare från hela södra Sverige, berättar Susanna Lundqvist, SLU Alnarp, som var med och arrangerade mötet.

Henrik Stridh, vd på Äppelriket, berättade om odlingsåret 2016, som inleddes med en torr, varm försommar och avslutades med en tidig och stor skörd med ovanligt stora och vackert färgade äpplen. Säsongen bjöd på insektsangrepp i form av mer knoppvecklare än vanligt och angrepp av frostfjäril med skador på frukten som följd. Växlande väderlek gjorde att plockningen blev intensiv, med korta så kallade plockningsfönster.

Under äppelträffen presenterades även de senaste rönen från ett stort projekt om lagringssjukdomar som professor Hilde Nybom, SLU Balsgård, arbetar i tillsammans med flera kollegor, både i Sverige och utomlands.

Lagringssjukdomar i äpple orsakas av många olika, men ibland svåridentifierade, svampar. Särskilt stort är problemet i den ekologiska odlingen där upp till 20 procent av skörden kan förstöras. Målet med projektet är att identifiera tåligs sorter för odling och växtförädling och att identifiera de viktigaste resistensgenerna för framtida växtförädling.

Ett annat forskningsområde som uppmärksammades under äppelträffen handlade om pollinering och biologisk kontroll. Här berättade Marco Tasin, SLU Alnarp, om intressanta försök med blomsterremsor som ska gynna skadegörarnas naturliga fiender. Kontakten med odlarna utgör en viktig del av forskningen.

Ibrahim Tahir, SLU Alnarp, avslutade dagens föreläsningar med att berätta om åtgärder under odlingssäsongen som kan förbättra fruktkvaliteten under lagringen. Skörd i rätt tid en de viktigaste punkterna och odlarna fick under workshopen prova på några olika metoder för att avgöra optimal skördetid.

Bland annat kan man med några droppar äppelsaft mäta Brix-värdet, det vill säga sockerinnehållet, med hjälp av en refraktometer. Även test av stärkelsenedbrytning med hjälp av jod kan användas.

-De flesta odlare känner till metoderna men använder inte dem. Efter workshopen konstaterade många att det nog kan löna sig att lägga ner tid på analyser för att få bättre kvalitet på den inlagrade frukten, säger Susanna Lundqvist.

Av Marianne Persson


Kontaktinformation

Johan Ascard, Verksamhetsledare för Tillväxt Trädgård
Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgård- och växtproduktionsvetenskap/Enheten för samverkan och utveckling
johan.ascard@slu.se, 040-41 50 62