SLU-nyhet

Best practice inom ekologisk vegetabileproduktion

Publicerad: 21 februari 2017

OK-Net Arable (Organic Knowledge Network for Arable Crops) är ett projekt finansierat av EU’s Horizon 2020 för att sprida och dela kunskap mellan lantbrukare, rådgivare och forskare för att öka produktiviteten och kvalitén inom ekologisk vegetabilieproduktion i Europa. Förra året släpptes en rapport där de identifierade ett antal hinder för utvecklingen indelat i områden som markbördighet, växtnäring, ogräs-, och skadedjursbekämpning.

Den 65 sidor långa rapporten har sin utgångspunkt i att skördeskillnaden mellan konventionell och ekologisk produktion måste minska. En ökad skillnad mellan de båda produktionssystemen skulle kunna ifrågasätta nyttan av ekologisk produktion, särskilt om produktionen växer och slutar att vara en nisch. 

Rapporten inleds med en lång sammanfattning med rekommendationer inom de områden som behöver förbättras. Huvudrubrikerna för rapporten är markbördighet, tillgänglighet och upptag av växtnäring, konkurrens mellan ogräs och huvudgröda, sjukdoms- och skadedjurskontroll samt den sociala kontexten med innovationer på ekologiska gårdar.  

Den sista rubriken belyser vikten av innovation inom det ekologiska lantbruket och att ett socialt utbyte mellan lantbrukare är viktigt för att sprida innovationer och praktisk kunskap. OK-Net Arable startade för en tid sedan en webbaserad plattform för att öka detta utbyte och sprida kunskap mellan lantbrukare, rådgivare och forskare.