SLU-nyhet

Ekomarknaden i världen fortsätter att växa

Publicerad: 21 februari 2017

Siffrorna fortsätter uppåt för ekomarknaden i världen. 50,9 miljoner hektar brukas nu ekologiskt globalt och marknaden är nu värd över 80 miljarder amerikanska dollar. Det visar siffror som FiBL (Research Institute of Organic Agriculture) och IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements) presenterar över ekologisk produktion och konsumtion för 2015. Även i Sverige fortsätter ekomarknaden att växa och likaså arealerna med ekologisk produktion. Sverige ligger nu på tredje plats bland länder med störst andel ekologisk jordbruksmark (16,9 procent).

Drygt 50 miljoner hektar brukas ekologiskt enligt de senaste tillgängliga siffrorna och knappt hälften av dessa ligger i Oceanien (22,8 miljoner hektar). Australien är det land i världen som har den absolut största ytan ekologisk jordbruksmark med 22,7 miljoner hektar. På andra plats är Argentina med 3,1 miljoner hektar och USA ligger trea med 2 miljoner hektar. Trots de höga siffrorna är bara en procent av världens totala jordbruksmark ekologisk.

Den största delen (2/3) av den ekologiska arealen är betesmark. En femtedel används till växtodling där den störste delen är cerealier och ris följt av grönfoder och oljeväxter. Åtta procent används till fleråriga grödor som kaffe, olivträd, nötter, vin och frukt.

Den ekologiska marknadens värde uppgick 2015 till 81,6 miljarder amerikanska dollar. USA och Europa står för nästan 90 procent av försäljningen av ekologiska produkter även om denna siffra minskar i och med att marknaden växer i Asien, Latinamerika och Afrika. De fyra länder med den högsta konsumtionen per capita är Schweiz, Danmark och Sverige vilka också har den största ekologiska marknadsandelen där Danmark ligger högst med 8,4 procent.

Från Ekoweb som bevakar marknaden i Sverige finns siffror från 2016 vilka visar att den fortsätter att växa om än i något långsammare takt än tidigare år. Den svenska marknaden växte under 2016 med 18 procent vilket kan jämföras med 39 procent 2015. Av den totala marknaden i Sverige uppgår den ekologiska år 2016 till 8,7 procent, en ökning med en procentenhet sedan 2015. Den svenska ekomarknaden har vuxit 20 år i rad nu och förväntas fördubblas inom en tioårsperiod.

För den som vill fördjupa sig mer om den ekologiska världsmarknaden släppte FiBL och IFOAM boken "The world of organic agriculture" på Biofach den 15 februari 2017. I boken kan man läsa det mesta om den globala produktionen och konsumtionen av ekologiska produkter, trender, statistik och artiklar.