SLU-nyhet

Debattsvar: ”Ekologiskt jordbruk är visst bra för miljön”

Publicerad: 23 mars 2017

EPOK svarar nu de tre nuvarande och en före detta professor vid SLU som den 16 mars kritiserade de ambitiösa arealmålen för ekologisk produktion, i regeringens handlingsplan för den nya svenska livsmedelsstrategin. ”Våra kollegor på SLU påstår att ekologiskt odlad mat ger obefintlig miljönytta. Det visar på deras bristande mottaglighet för de senaste årens vetenskapliga studier”, skriver Maria Wivstad och Eva Salomon.

"Tvärtemot vad SLU-professorerna hävdar i sin debattartikel så visar flera omfattande forskningsgenomgångar på en rad miljönyttor med ekologiskt lantbruk, både i Sverige och globalt. Exempel är minskad spridning av bekämpningsmedel, tätare kretslopp av växtnäring, ökad biologisk mångfald, fler pollinerande insekter, högre mullhalt i jorden och lägre förekomst av antibiotikaresistens." Så inleder Wivstad och Salomon sin debattartikel där de också konstaterar att varken ekologisk eller konventionell produktion har alla svar för att nå en hållbar livsmedelsproduktion, och att svenskt lantbruk som helhet inte tjänar på att svartmåla ekologisk produktion. Ekologiskt och konventionellt bidrar till olika lösningar på gemensamma problem.

Läs hela artikeln här >

Maria Wivstad medverkar också i Aktuell Hållbarhet efter att Holger Kirchmann intervjuats i samband med debattartikeln i Göteborgsposten. Maria framhåller i intervjun att det finns en rad positiva effekter av ekologiskt jordbruk men att det också är svårt att rakt av jämföra eko och konventionellt. "Det är förstås väldigt komplicerat att jämföra olika produktionssätt på en generell nivå eftersom miljöfördelarna beror på produkten, i vilket område produktionen sker och så vidare."

Läs hela intervjun här >