SLU-nyhet

Handbok i kompostering som ett resultat av examensarbete

Publicerad: 16 mars 2017

Varje år försvinner enorma mängder odlingsbar mark som direkt följd av erosion, försaltning, kompaktering, försurning och kemisk förorening av jorden. Att tillsätta organiskt material, till exempel i form av kompost, är ett sätt att motverka denna utveckling. Kompostering är också en viktig metod för att ta tillvara vårt ökande matavfall.

I ett examensjobb vid SLU Alnarp beskrivs mekanismerna bakom den biologiska nedbrytningen som sker i en kompost. Syftet med uppsatsen är att öka kunskapen kring möjligheter att sluta det nära kretsloppet från matavfall till odlingssubstrat.

Olika komposteringsmetoder beskrivs och jämförs med avseende på metod, nedbrytningsprocesser och slutprodukt. Med hjälp av en kemisk analys undersöks näringsinnehållet i provtagningar från fem olika komposter.

Arbetet har även resulterat i en pedagogisk handbok, i vilken den samlade kunskapen är omvandlad till lättillgänglig information för allmänheten. Handboken riktar sig till den som vill börja kompostera oavsett förkunskaper.

Projektansvariga: Katarina Löthman Kaliff och Hannah Ohm, Trädgårdsingenjör: odling - kandidatprogram, SLU Alnarp.

Relaterade sidor:


Kontaktinformation