SLU-nyhet

Ny studie om gröna företagare

Publicerad: 13 mars 2017

Sparbanksstiftelsen Gripen i Ängelholm vill stärka det gröna näringslivet i nordvästra Skåne. Stiftelsen satsar därför en miljon kronor på en studie om landsbygdsföretagarnas utmaningar och förutsättningar. Studien omfattar de fem kommunerna Ängelholm, Båstad, Höganäs, Åstorp och Örkelljunga och kommer att genomföras av KCF, Kompetenscentrum företagsledning vid SLU samt LRF Skåne.

Under projektnamnet ”Företagare inom de gröna näringarna i nordvästra Skåne – hur mår du och ditt företag 2017?” kommer landsbygdsföretagarnas villkor att kartläggas. Syftet är att bidra till ökad förståelse för företagarnas utmaningar och förutsättningar samt hur de upplever utvecklingsmöjligheter, arbetsförhållanden och framtidsplaner.

- Den här satsningen är betydelsefull för regionens företagare men berör även företagare över hela landet. Det är även ett viktigt projekt för KCF, resultatet och erfarenheterna kommer att vara till stor nytta inom vår verksamhet och i vår undervisning, säger Peter Lundqvist, professor i arbetsvetenskap vid SLU och verksamhetsledare för KCF.

Målet med studien är att skapa underlag för en mer företagsvänlig utvecklingsstrategi i de fem nordvästskånska kommunerna Ängelholm, Båstad, Höganäs, Åstorp och Örkelljunga. Studien kommer att drivas av KCF i samarbete med LRF Skåne.

Genom intervjuer och en stor enkätundersökning kommer ett antal företagare att förmedla hur de upplever sin situation och sina möjligheter att utvecklas i bygden. Resultatet av studien presenteras under en Grön näringslivsdag i Grevie, samt publiceras i SLU:s serier och redovisas även internationellt.

För mer information kontakta:

Peter Lundqvist, professor och verksamhetsledare, Kompetenscentrum Företagsledning (KCF), SLU Alnarp 070 – 7296115 peter.lundqvist@slu.se

Emil Hjalmarsson, ledamot LRF Skåne 070-3419396 emil@ashall.se

Mats Nilsson, VD Sparbanksstiftelsen Gripen 0431-19030 på mats.nilsson@gripen.se