SLU-nyhet

Öppet seminarium: Helga Ögmundaróttir om "The appropriation of Nature: The case of sheep herding in Þjórsárver, Iceland"

Publicerad: 24 april 2017

Helga Ögmundaróttir, Islands universitet, håller den 27 april ett öppet seminarium om "The appropriation of Nature: The case of sheep herding in Þjórsárver, Iceland". Det är en del av CBM:s seminarieserie CONCEPTUALISATIONS OF NATURE.

De isländska fårfarmarna i kommunen Gnúpverjahreppur, Island,har i decennier kämpat emot exploatering i form av energiutvinning på deras gemensamma betesallmänningar i högländerna i Þjórsárver. De har gjort så utifrån en markanvändning och resursförvaltning som i sin kärna cirkulerar kring en gemensam identitet utgående från fåren och traditionerna kring fårfarmande. Sheep herding on Iceland. Photo: Helga Ögmundardóttir

I och med avtäckandet av deras historia av motstånd, kommer också andra frågor om markanvändning och resursförvaltning upp till ytan. Ekosystemet söder om Hofsjökull, som utgörs av våtmarkerna och den subarktiska tundran, blir också bokstavliga och symboliska rum för strid och samarbete. Frågorna handlar till exempel om bevarande av biologisk mångfald, uppfattningen av natur och vildmark, framtiden för jordbruk och jordbruksbygder, policies kring erotionsprevention och återhämtning av jord och vegetation, samt framtiden för det isländska höglandet i en värld av massturism, och smältande glaciärer i klimatförändringarnas spår.

Fakta:

Helga ÖgmundardóttirSeminarieserien CONCEPTUALISATIONS OF NATURE lyfter fram frågan om natur- och miljövård i en samhällsvetenskaplig kontext. Tanken är att inspirera till en interdisciplinär diskussion, så den riktar sig till forskare och studenter med alla bakgrunder. Helga Ögmundardóttir är den fjärde av våra inbjudna forskare. Seminariet hålls på engelska.

Tid: 27 april kl. 15-17

Plats: Sal T, Ulls hus, SLU campus Uppsala.

Läs mer om Helga Ögmundardottir

Läs mer om seminarieserien CONCEPTUALISATIONS OF NATURE här.


Kontaktinformation