SLU-nyhet

Vilka sommarmellangrödor har bäst ogräsbekämpande egenskaper?

Publicerad: 18 april 2017

Under 2016 genomfördes två fältförsök med fokus på olika sommarmellangrödors ogräsbekämpande egenskaper samt dess biomassaproduktion. Ett av försöken var placerat på Norra Åsum vid Kristianstad i Skåne och det andra på Lilla Böslid vid Laholm i Halland.

De sommarmellangrödor som hade bäst ogräskonkurrerande egenskaper på de båda försöksplatserna var oljerättika, facelia och bovete, medan sudangräset var sämst på att konkurrera med ogräset. På Norra Åsum hade även hampa samt hampa i samodling med luddvicker lika bra ogräskonkurrerande effekt som oljerättika, facelia och bovete.

Slutsatsen från försöken var att oljerättika, facelia, bovete och hampa samt hampa i kombination med luddvicker har förutsättningar att konkurrera bra mot ogräs på lättare sandjord. Detta under förutsättning att mellangrödorna etablerar sig bra och att de har en god tillväxt under sommaren och hösten.

Resultatet visar att ytterligare försök med sommarmellangrödors ogräskonkurrerande egenskaper behöver genomföras för att fastslå gödslingens påverkan på ogräseffekten och mellangrödans biomassaproduktion under olika årsmåner och markförhållanden. Under 2017 kommer därför försöken med sommarmellangrödornas ogräsbekämpande egenskaper att upprepas både på Norra Åsum söder om Kristianstad och på Lilla Böslid i Halland. Håll utkik på Partnerskap Alnarps hemsida så att ni inte missar sommarens visningar 2017.  

Institutionen för biosystem och teknologi, SLU Alnarp
David Hansson, Thomas Prade, Linda Tufvesson och Sven-Erik Svensson