SLU-nyhet

Effektivare bevattning och gödselhantering i jordbruket i Moçambique

Publicerad: 29 maj 2017

Så mycket som 40% av den globala livsmedelsproduktionen kommer från bevattnat jordbruk. Tyvärr försvinner stora mängder gödsel och vatten på grund av felaktiga bevattningssätt. I en ny doktorsavhandling har Mário Chilundo lagt fram förslag för ett mer hållbart jordbruk med olika bevattnings- och kvävegödselmedel under två årstider i halvtorra leriga sandjordar i Moçambique.

För att kunna odlar grödor på ett hållbart sätt är det oerhört viktigt att använda sig av både bevattning och gödsel på ett effektivt sätt. Idag livnär torra och halvtorra områden cirka 14% av vår globala befolkning, och cirka 60% av den totala befolkningen i subsahariska Afrika.

Vatten och näringsämnen förloras med dåliga bevattningsstrategier

Så mycket som 40% av den globala livsmedelsproduktionen kommer idag från bevattnat jordbruk, men tyvärr förloras en stor mängd gödselnäringsämnen och vatten på grund av olämpliga bevattningssätt. Jordbrukssektorn står idag inför stora utmaningar för att producera tillräckligt med mat till en växande befolkning. Förutom att producera mer mat, måste vi också se till att produktionen är hållbar. Vattenförbrukningen måste vara så effektiv som möjligt och kväveförlusterna från jordbruksmarken genom utlakning måste minskas.

Förbättrad vatten- och gödselanvändning i Moçambique

I en ny doktorsavhandling har Mário Chilundo undersökt samspelet mellan faktorer i vatten- och gödningsmedelshanteringen som påverkar grödor på halvtorra leriga sandjordar.

- Fältarbetet i min avhandling är gjort i Moçambique. Moçambique har 3 miljoner hektar mark som lämpar sig för bevattnad odling, men idag används bara 90 000 hektar. Det finns alltså en stor potential för expansion, säger Mário.

Mário undersökte också vilken effekt olika vatten- och gödningsmedelshanteringar hade på majs och andra grödor. Han jämförde två skördeperioder: regnperioden när det är varmt och blött och torrperioden när det är kallt och torrt. Testytorna behandlades med två olika bevattningsmetoder (bevattning i fåror och droppbevattning), två bevattningsnivåer (full och reducerad) samt två typer av kvävegödningsmedel som appliceras ovanpå jorden (med snabb respektive långsamt frisättning).

Olika strategier för olika årstider

Mário fann tydliga trender för bättre kväveupptag, vatten- och kväveanvändning samt grödoproduktion under torrperioden än under regnperioden, särskilt med reducerad bevattning.

Bevattning i fåror bredvid grödorna med reducerad vattenmängd var mer effektivt och gav större avkastning på grödorna och mindre kväveläckage både under regn- och torrperiod. Under båda årstiderna visade sig full bevattningsnivå med kvävegödsel som frisätts snabbt leda ner mer vatten och kväve ner i jorden. Minskad bevattning under regnperioden resulterade inte i samma omfördelning ner i markprofilen.

Under torrperioden visade det sig att mindre bevattning i kombination med kvävegödsel med långsam frisättning ledde till att kvävet stannade längre i jorden, oberoende av om vilken bevattningsmetod som användes. Droppbevattning resulterade i mer fukt i jordprofilen under båda årstiderna och möjliggjorde bättre tillväxt och större rotsystem hos majsen.

- Att minska bevattningen under både regnperioden och torrperioden ska definitivt ses som en bevattningsstrategi för halvtorra leriga sandjordar. Droppbevattning och kvävegödsel med långsam frigöring är mer lämpliga alternativ för den torrperioden, säger Mário.


Kontaktinformation

Mario Chilundo

Institutionen för mark och miljö, SLU

mario.chilundo@slu.se