SLU-nyhet

KRAV-produktionen fortsätter att öka, även i Skåne

Publicerad: 16 maj 2017
KRAV-logotyp.

KRAV släppte för en tid sedan sin marknadsrapport för 2017, där siffrorna för 2016 presenteras. Nu kommer ytterligare en rapport med fokus på Skåne och den skånska primärproduktionen. Den visar att omställningen till KRAV-certifierad produktion ökar rejält i ett landskap som annars har den lägsta andelen ekologiskt odlad mark.

Efter rekordåren 2014 och 2015 sker nu försäljningsökningen i Sverige av KRAV-märkta produkter i en mer normal ökningstakt. Den höga efterfrågan ledde till råvarubrist i flera kategorier men marknaden har svarat och för exempelvis kyckling och gris verkar marknaden ha stabiliserat sig.

Andelen ekologiska mjölkkor i landet har under många år stått stilla men KRAV kan nu visa att antalet kor under omställning ökat kraftigt. Arla räknar med att öka invägningen med 70 miljoner kg vilket motsvarar 20 procent av den totala invägningen i dag. Även ökningen av spannmål har stått stilla under en tid men nu finns signaler om en ökad omställning under 2017.

Skåne är det landskap med lägst andel ekologiskt odlad mark i Sverige men KRAV kan nu se en ökning inom flera produktionsgrenar. Enligt Skånemejerier är närmare 1700 kor på väg att bli KRAV-certifierade och det finns intresse från fler lantbrukare att ställa om under de kommande åren.

Antalet KRAV-märkta grisar och slaktkycklingar har också ökat i Skåne de senaste åren och på grönsakssidan har morotsarealen ökat med 40 procent, potatisodlingen med 20-30 procent och lökodlingen med cirka 20 procent. Ytterligare ökningar är att vänta under 2017.