SLU-nyhet

Ny klonarkivsvärd för Genbanken Alntorps ö i Nora

Publicerad: 18 maj 2017
Färgfoto som visar hur klonarkivsvärdarna för Alntorps ö åker färja ut till ön.

Inom ramen för Nationella genbankens bevarandeverksamhet finns 14 lokala klonarkiv för frukt - ett av dessa är Genbanken Alntorps ö för vilket Nora kommun har ansvar.

Varje klonarkiv har en klonarkivsvärd, som är kontaktperson till Nationella genbanken i Alnarp. På bilden syns Noras avgående klonarkivsvärd Roger Carlsson och hans efterträdare Maria Eriksson. Fotot togs i samband med ett möte i maj då klonarkivet diskuterades.

Maria arbetar som museiassistent vid Göthlinska Gården, dit mötet var förlagt och där deltagarna hälsades välkomna av Marie-Louise Forsberg Fransson, ordförande i Stiftelsen Ingrid Göthlins minne. Representanter för Nora kommun och Naturskyddsföreningen deltog liksom genbankskurator Inger Hjalmarsson från Alnarp, som informerade om vad det innebär att vara lokalt klonarkiv. Under mötet gjordes en gemensam utfärd till Alntorps ö.

Vi vill rikta ett varmt tack till Roger för hans hittillsvarande engagemang i klonarkivet och samtidigt hälsa Maria varmt välkommen som ny klonarkivsvärd.


Kontaktinformation

Inger Hjalmarsson, extern resurs vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU
inger.hjalmarsson@slu.se