SLU-nyhet

Nya råd för bättre avkastning i småskaliga majsodlingar

Publicerad: 24 maj 2017

Avkastningen från majsproduktionen i subsahariska Afrika har globalt sett varit bland de lägsta i årtionden. I en ny avhandling presenterar Emilio Magaia resultat som kan förbättra avkastningen från grödor i halvtorra områden genom bättre jord- och vattenhanteringsmetoder.

Subsahariska Afrika har ett akut behov av att öka effektiviteten av vattenanvändningen i regnbevattnade jordbrukssystem. Idag använder småbrukare små eller inga mängder inköpta gödningsmedel eller bevattning, och använder handverktyg för markberedning. Den största utmaningen är att föda befolkningen med befintliga resurser och rådande jordbruksteknik.

Förbättrad avkastning från grödor i regnbevattnade odlingar

- Avkastningen från majsodlingar i subsahariska Afrika har globalt sett varit bland de lägsta i årtionden, förmodligen för att småbrukarna använder manuella odlingsmetoder och lite eller ingen gödsel eller bevattning. Det finns ett stort intresse för att öka avkastningen genom att kombinera olika strategier för jord- och vattenförvaltning i södra Afrika, säger Emilio Magaia.

I sin doktorsavhandling studerade Emilio möjligheterna att öka majsavkastningen i regnbevattnade odlingar. Effekterna av extra bevattning, gödsling och tre olika jordbruksmetoder på majsproduktionen undersöktes i en sandig lerjord i en halvtorr region i Moçambique.

Gödslingsrekommendationerna måste uppdateras

Emilio fann att förekomsten av rötter blev mindre längre ner i markprofilen. Tillväxten av rötter och skott påverkades främst av vattenförsörjningen och mängden applicerat gödning.

– Mina resultat visar att den nuvarande rekommenderade kvävegödselmängden för majs i Moçambique inte är lämplig för regnfärdiga halvtorra områden. Den optimala gödselmängden bör vara mycket lägre. Dessutom bör gödselmängden anpassas till variationer i klimatet. Under mycket torra år kan appliceringen av gödningsmedel helt uteslutas, säger Emilio.

Viktigt att ta ett helhetsgrepp på gödning och bevattning

Det bästa alternativet för att öka majsproduktionen och vattenanvändingseffektiviteten är genom extra bevattning och applicering av gödningsmedel. Det är viktigt att kombinera tillvägagångssättet för vattenförsörjning och applicering av gödselmedel.

– Jordbruk är den största näringen i Moçambique och sysselsätter 80 procent av befolkningen. Jag hoppas att resultaten från min avhandling kommer att bidra till att förbättra vattenanvändningen genom bättre metoder för mark- och vattenhantering, säger Emilio.