SLU-nyhet

Fokusskifte från teknik till egenskap – men hur? Seminarium i Almedalen

Publicerad: 26 juni 2017

Godkännandet av nya sorter av grödor bör enligt Sveriges livsmedelsstrategi baseras på växternas egenskaper och deras effekter på människor, djur och miljö – oavsett vilken förädlingsteknik som använts. Vad innebär denna teknikneutralitet? Kan den bli verklighet med tanke på GMO-lagstiftningen i EU?

Forskningsprogrammet Mistra Biotech anordnar ett seminarium i Almedalen den 4 juli 2017: "Teknikneutralitet i praktiken – hur ska moderna växtförädlingstekniker få en chans i Sverige och EU?".

Både inom forskningen, jordbrukspolitiken och i den privata jordbrukssektorn har vi länge pratat om behovet av att byta fokus från process till produkt när det gäller riskbedömning och godkännande av nya växtsorter – att det ska råda teknikneutralitet i godkännandeprocessen.

Den samlade forskningen har visat att miljökonsekvenser och hälsorisker inte beror på vilken förädlingsteknik som använts, utan vilka egenskaper som förädlaren har förändrat hos grödan. Regeringen uttrycker nu samma teknikneutrala förhållningssätt i livsmedelsstrategin.

Med tanke på regelverket som omgärdar växtförädlingen i EU – hur ska vi realisera livsmedelsstrategin? Ska vi ställa högre krav på växtsorter framtagna med konventionella metoder? Eller ska kraven sänkas för GMO? Vilka lagändringar skulle krävas och vad är politiskt möjligt?

På seminariet i Almedalen ger forskare och representanter från myndigheter och den agrara näringen sina perspektiv och tankar om var vi står idag och hur vägen framåt ser ut.

Tid: klockan 15.15 - 17.15 den 4 juli 2017.

Plats: Sal E35 på Uppsala universitet – Campus Gotland. Cramérgatan 3, Visby.


Kontaktinformation