SLU-nyhet

Klara Löfkvist ny forskare kopplad till EPOK

Publicerad: 08 juni 2017

Klara Löfkvist är ny forskare kopplad till EPOK och ersätter Johan Ascard med fokus på växtskydd i trädgårdsgrödor.

Klara är forskare inom hortikultur och växtskydd vid RISE, Research Institutes of Sweden, i Lund och kommer på deltid att ägna sig åt forskningssamverkan, kunskapsförmedling och kommunikation för EPOK.

Klara har jobbat med såväl rådgivning som forskning inom trädgårdsbranschen i snart 20 år, och lett många tillämpade projekt.
– Jag har alltid varit intresserad av miljöfrågor och läste redan på gymnasiet en naturvetenskaplig linje med miljövårdsinriktning. För mig är det viktigt att vi driver en hållbar utveckling inom trädgårdsnäringen och att företagandet sätts i fokus. Utan de duktiga engagerade odlare som vi har i Sverige hade vi inte haft den positiva utveckling som vi har. De svenska producenterna är miljömedvetna och vill ha lösningar som är miljövänliga och skapar en lönsam produktion. Det drivet ska vi ta till vara på och utveckla.

Klara läste först till hortonom, jobbade sedan som rådgivare och doktorerade som industridoktorand 2010. Hon fortsatte sedan att forska och jobbar med tillämpade forsknings- och utvecklingsprojekt främst inom växtskyddet åt trädgårdsnäringen.
– Det ska bli roligt att få jobba med EPOK och få vara en del av en forskargrupp. Kunskapsutbytet mellan odlare och forskning är viktig och vi behöver initiera rätt typ av forskning framöver inom hållbar produktion. Jag kan bidra till att öka kunskapen och nyansera bilden av ekologisk produktion och driva utvecklingen inom området vidare.

Fakta:

 Trädgårdsgrödor omfattar professionell odling av frukt, bär och grönsaker liksom prydnadsväxter.