SLU-nyhet

Ny rapport om ekologiskt jordbruk och klimatförändringar

Publicerad: 08 juni 2017

FiBL (Research Institute of Organic Agriculture) och IFOAM-EU* har nyligen publicerat en rapport om hur ekologiskt jordbruk kan bidra för att minska jordbrukets utsläpp av klimatgaser samt andra hållbarhetsaspekter som biologisk mångfald och hur jordbruket kan anpassa sig till kommande klimatförändringar.

Rapporten tar upp fem så kallade nyckelområden där man kan göra så stor skillnad som möjligt och där ekologiskt jordbruk kan bidra med lösningar. De fem områden som nämns är minskad animaliekonsumtion och ett fokus på naturbete istället för fodergrödor, näringstillförsel och minskade lustgasemissioner, gödselhantering, kolinlagring och mullhalt samt minskat matsvinn.

Eftersom att ekologisk produktion generellt har lägre skördar poängterar man i rapporten att konsumtionsmönstren behöver ändras med exempelvis mindre animalier och minskat matsvinn. Detta för att man inte ska ersätta skördeminskning med en ökad import och således flytta utsläppen till en annan del av världen.