SLU-nyhet

SLUs fältarbetare håller koll på skog, jord och biologisk mångfald

Publicerad: 15 juni 2017

Sommartid betyder arbetstid för ett stort antal naturinventerare och skogstaxerare vid SLU.

Riksskogstaxeringen har just nu 16 arbetslag med tre personer i varje som arbetar utspridda över hela landet. På provytor mäts levande och döda träd och dessutom beskrivs vegetationen, skogsbeståndets historik och markens bördighet. Uppgifterna som samlas in ligger till grund för officiell nationell statistik för Skogarnas tillstånd och förändring som SLU har ansvar för.

 – I år är det andra året i rad som vi också inventerar i fjällbjörkskogen, säger Jonas Fridman, som är programchef för Riksskogstaxeringen, en verksamhet som pågått sedan 1923.

På ett urval av Riksskogstaxeringens ytor samlar Markinventeringen in jord- och humusprover för vidare analyser, bland annat DNA-analyser som ger data om vilka svampar som förekommer i skogsmarken.

NILS inventerar biologisk mångfald

Det är inte bara skog och jord som inventeras, utan också den biologiska mångfalden. NILS, Nationell inventering av landskapet i Sverige, har i denna stund 8 fältarbetslag med två personer i varje som samlar in data om den biologiska mångfalden.

 – I år gör vi en speciell satsning med utökad inventering i fjällen, dels som stöd till regional miljöövervakning och dels för att samla in referensdata som kan användas för utvecklingen av Nya Marktäckedata. Det är en marktäckekartering som sker på nationell nivå, säger Jean-Michel Roberge som är programchef för NILS.


Kontaktinformation

Jonas Fridman, Programchef vid Riksskogstaxeringen Jonas Fridman, Forskningsledare
Riksskogstaxeringen, SLU
jonas.fridman@slu.se,
090-786 8473, 070-6784052

Pernilla Christensen, prodekan vid fakulteten för skogsvetenskap, miljöanalysspecialist vid institutionen för skoglig resurshushållning/Avdelningen för landskapsanalys, SLU
pernilla.christensen@slu.se, 090-786 85 27, 070-633 73 86