SLU-nyhet

Träffa SLU på Borgeby fältdagar

Publicerad: 21 juni 2017

Den 28–29 juni är det åter dags att träffas på Borgeby fältdagar. Sveriges lantbruksuniversitet är på plats med flera montrar. Vi visar intressanta forskningsresultat som du har nytta av i din praktiska vardag. Välkommen till oss.

Två viktiga tjänster

I montern i Stortältet visar vi framför allt två tjänster. Den ena tjänsten handlar om att när jordarten ändras på en åker bör du anpassa till exempel mängden utsäde till de skiftande förhållandena. I webbtjänsten markdata.se får du tillgång till åkermarkskartan som ger dig den nödvändiga informationen om jordarten. Där kan du se vilka förhållanden som råder på dina åkrar och göra de beräkningar som sedan överförs till traktorns GPS. I vår monter kan vi se vilka förhållanden som råder på just dina åkrar.

Den andra tjänsten är en modell för att beräkna markpackningen. Ju tyngre maskinerna är desto viktigare är det att ha koll på riskerna.

Kom till vår monter S 30 i Stortältet så visar vi hur de två tjänsterna fungerar.

Ekologisk produktion

SLU har en omfattande forskning om ekologisk produktion. I vår monter i Ekotältet presenterar vi många mycket intressanta rön. Kom och prata med oss om till exempel användning av rötrester och andra organiska gödselmedel i raps och stråsäd. Eller att använda olika sortblandningar i stråsäd för att minska angrepp av bladlöss. Och hur en rik svampflora i ekologisk stråsäd kan motverka angrepp av skadesvampar.

Bland annat presenteras projektet att samodla linser med spannmål. Läs mer om det här

Vi bjuder på bröd bakat på mjöl av kultursorter, till exempel Ölandsvete. Du hittar oss i monter E 88.

Hållbar potatisodling

Följ med till ett av våra återkommande fältförsök. I Borgeby har forskningsprogrammet SLU Mistra Biotech odlingar med potatis med motståndskraft mot algsvampen Phytophthora infestans. Genom växtförädling – genteknik och korsningar – har vi tagit fram potatiskloner med arvsanlag som skyddar plantorna från angrepp – potatis som inte behöver besprutas. Läs mer om fältvisningen här

Fältvisningen utgår från SLU:s monter S 30 i Stortältet den 28 juni klockan 14.00.

Säkra bladgrönsaker – från jord till bord.

Bladgrönsaker är nyttiga men då de ofta äts råa är det extra viktig att de inte bär på smittor som kan orsaka magsjuka. Kom till monter N 4 i Hortotunneln och diskutera direkt med forskarna. Där kan du även se hur effektivt du tvättar dina händer. Blir de verkligen rena?

Växter påverkar markstrukturen

I monter S 30 visar vi både vanliga och lite ovanligare växter som SLU jobbar med. Växternas rötter både påverkas av och påverkar markstrukturen. Se på skillnader i rotutveckling mellan annuella och perenna grödor och testa dina artkunskaper i vår tävling.

Seminarier

Säkra bladgrönsaker – från jord till bord
Onsdag kl 15.00 och torsdag kl 13.00. Med SLU institutionen för biosystem och teknologi.

Ökande byråkrati belastar lantbruket
Onsdag och torsdag kl 14.00. SLU tillsammans med Växa Sverige och Hushållningssällskapet.

Öka din lönsamhet med vall i växtföljden
Onsdag och torsdag kl 15:00. Med Håkan Rosenqvist, Göran Bergqvist från SLU och Pernilla Tidåker, RISE. Arrangör: Jordbruksverket.

Tävling: Hur många växter känner du igen?

I vår monter S 30 har vi samlat en massa växter som SLU arbetar med. Hur många känner du igen? Kom och testa testa dina kunskaper.

Här finns vi

SLU finns i fler montrar på Borgeby. I Ekotältet finns SLU i monter E 88 och i Hortotunneln i monter N 4 och N 5 förutom i monter S 30 i Stortältet.

Studenter kommer att finnas på plats för att informera om SLU:s utbildningar. De finns i monter S 30.

Se här på kartan var SLU:s montrar finns – klicka här

Vi är många från SLU som står till din tjänst dessa hektiska dagar. Här är några personer som du kan kontakta för möten på Borgeby.

Om Markdata.se
Mats Söderström, 0511-672 44, mats.soderstrom@slu.se 
Bo Stenberg, 0511-672 76, bo.stenberg@slu.se

Om markpackning 
Thomas Keller 076-836 31 76 thomas.keller@slu.se 
Ararso Etana, 018-67 12 59, ararso.etana@slu.se

Ekologisk produktion
Maria Wivstad, 018-67 14 09, maria.wivstad@slu.se

Partnerskap Alnarp
Lisa Germundsson, 040-41 52 53, lisa.germundsson@slu.se

Tillväxt trädgård
Susanna Lundqvist, 040-41 51 75 susanna.lundqvist@slu.se

Säker sallad – Institutionen för biosystem och teknologi
Lars Mogren 040-41 53 76, lars.mogren@slu.se 

Hållbar potatisodling
Lisa Beste, 018-67 21 96, lisa.beste@slu.se


Kontaktinformation