SLU-nyhet

Kungen besökte grannarna på Drottningholm

Publicerad: 28 september 2017

När Kung Carl XVI Gustaf fyllde 70 i fjol fick han i födelsedagspresent av SLU en provfisketur med Sötvattenlaboratoriets båt U/F Asterix. Eftersom Kungen är en upptagen man dröjde det till sista onsdagen i september i år innan han kunde nyttja denna gåva.

”Sö-labs” platschef Joep De Leeuw och övrig personal på SLU Aquas anläggning i Drottningholm hade ställt upp för att ge Kungen en inblick i verksamheten. Och Kungen, som ju är mycket road av jakt, fiske och friluftsliv, ställde många intresserade och initierade frågor då han innan den nattliga fisketuren bland annat fick en visning av arkivet med alla dess fiskfjäll samlade från olika arter vid olika tider och platser förevisat av Magnus Dahlberg. Kungen fick även en kort lektion om kräftor av Lennart Edsman, en föreläsning om ålars liv och leverne samt hur man märker fiskarna för att kunna följa deras vandringar, av Håkan Wickström och Niklas Sjöberg.

Kungens kväll på Sötvattenslaboratoriet dokumenterades också av TV4 till en kommande årsexposé om kungafamiljens vardag.

Vid 21-tiden var det så dags för det mer handgripliga inslaget i presenten, provfisketuren på Asterix, under ledning av Sara Bergek. Huruvida Kungen fick med sig någon Mälargös hem till slottsköket är i skrivande stund okänt.


Kontaktinformation