SLU-nyhet

SLU-forskning om hållbar livsmedelsproduktion i The Guardian

Publicerad: 01 september 2017

Den engelska dagstidningen The Guardian har publicerat ett reportage om lantbrukaren Adam Arnesson som driver sin produktion i en hållbarare riktning. Framstegen har mätts och utvärderats i två forskningsprojekt vid SLU.

Adam Arnesson har till exempel ökat odlingen av havre och andra växter avsedda att ätas av människor, på bekostnad av att odla foder till djur för att få kött och mjölk. Havren köps av det skånebaserade företaget Oatly och blir till havremjölk.

Ett av forskningsprojekten visar, vilket The Guardian också uppmärksammat i sin artikel, att Adam Arnesson på ett år med ökad havreodling har producerat dubbelt så många kalorier avsedda för människor per hektar, och samtidigt halverat klimatpåverkan för varje kalori som producerats.

En populärvetenskaplig rapport – Den Hållbara garden – finns den? – sammanfattar resultaten från de två forskningsprojekten. Rapporten diskuterar vad ett hållbart lantbruk är och beskriver Adam Arnessons omställning i produktionen. Du hittar rapporten på SLU Future Foods hemsida.

De SLU-forskare som är knutna till forskningsprojekten


Kontaktinformation