SLU-nyhet

Välkommen till Mjölkveckan 2022!

Publicerad: 16 juni 2022
Ett ko-öga i närbild. Foto.

Varmt välkommen till Mjölkveckan 17–21 oktober 2022! I år är de första två dagarna digitala, sedan hittar du oss på mässan Elmia Lantbruk i Jönköping. Vi kommer diskutera möjligheter och utmaningar för svensk mjölkproduktion, olika utvecklingsvägar och hur forskningen kan bidra till utvecklingen.

Den 17 och 18:e oktober sänder vi från SLU i Ultuna och du följer programmet från YouTube med möjlighet att skicka in frågor. Första dagen handlar om ekonomi och företagande och den andra om mjölk, miljö och mervärden.

Den 19–21 oktober finns vi i stället på plats på mässan Elmia lantbruk. Under torsdagen hålls en konferens i samarbete med Elmia. Vi kommer då att bl.a. göra en internationell utblick samt lyfta möjligheter och utmaningar i ljuset av rådande världsläge för Svensk mjölk- och nötköttsproduktion. Mjölkveckan modereras av Malin von Essen, både digitalt och på Elmia.

– Under veckan kommer vi diskutera möjligheter och utmaningar för svensk mjölkproduktion, olika utvecklingsvägar och hur forskningen kan bidra till utvecklingen. Det blir föreläsningar från forskare och lantbrukare som berättar om sina resultat och erfarenheter, berättar arrangören Margareta Emanuelson som är koordinator för forskningsprogrammet Hållbar produktion och konsumtion av mjölk på SLU.

Fakta:

Program och anmälan:

Mjölkveckan arrangeras av forskningsprogrammet ”Hållbar produktion och konsumtion av mjölk” som koordineras av framtidsplattformen SLU Future Food. Målet med programmet är att skapa förutsättningar och genera ny kunskap för en mer hållbar mjölkproduktion och mjölkkonsumtion och sträcker sig från den individuella kon, till miljöpåverkan på gårdsnivå, till nyttan och nya möjligheter med gräsvallen till miljö- och folkhälsoaspekter för kostrekommendationer. Totalt ingår sex olika forskningsprogram med tre olika forskningsmiljöer, SLU, Chalmers och RISE. Programmet startade 2019 och pågår fram till december 2023 och finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning (SLF).


Kontaktinformation