Projekt vid Skoglig fjärranalys

Senast ändrad: 23 februari 2024

FORWARDS: Ett observatorium för att visa klimatförändringarnas inverkan på europeiska skogar och vägleda beslutsfattande

Syftet med projektet är att skapa ett beslutsunderlag i praktisk skogsskötsel på europeisk och regional nivå. Projektet förväntas bidra med kunskap inom miljöövervakning av skog, vägledning i skogsskötsel och även genom beaktande av samhällsperspektiv i beslutsprocesser relaterade till skogen.

Kontakt: Ruben Valbuena

Finansiär: EU:s Horizon Europe finansieringsprogram för forskning och innovation

Webbsida FORWARDS

Mistra Digital Forest

Mistra Digital Forest är ett forskningsprogram som drar nytta av digitaliseringen för att främja hållbar utveckling inom skogsbruket.

Det gör projektet genom att utveckla metoder, modeller och digitala verktyg som bidrar till en digital skoglig värdekedja och banar väg för en cirkulär bioekonomi.

Kontakt: Johan Holmgren

Webbsida Mistra Digital Forest

SUPERB: Storskalig skogsrestaurering

SUPERB (Systemlösningar för uppskalning av brådskande ekosystemrestaurering för skogsrelaterad biologisk mångfald och ekosystemtjänster) är ett projekt på 20 miljoner euro som finansieras av Horizon 2020 Research and Innovation Program under EU:s gröna avtal för att återställa tusentals hektar skogslandskap över hela Europa. Genom att koppla samman praktisk och vetenskaplig kunskap för att omvandlas till handling och bygga ett stort och kraftfullt nätverk med flera intressenter, skapar SUPERB transformativ förändring mot storskalig restaurering.

Kontakt: Ruben Valbuena

Finansiär: EU:s Horizon Europe finansieringsprogram för forskning och innovation

Webbsida SUPERB

Skogliga grunddata - utveckling och uppdatering av nationella kartor

Skogliga grunddata består av ett antal olika kartprodukter som produceras av SLU. I de olika rasterkartorna finns för varje cell (10 x 10 m) beräkningar över skogens volym, grundytevägd medelhöjd, grundyta, grundytevägd medeldiameter och biomassa. Uppdragets syfte är att bidra till ökad produktion och effektivare miljöhänsyn i skogsbruket.

Kontakt: Jörgen Wallerman

Finansiär: Regeringsuppdrag samt delvis finansierat av skogsbruket

Samarbetspartners: Skogliga grunddata är ett samarbete mellan SLU och Skogsstyrelsen utifrån Lantmäteriets laserskanning. 

Webbsida Skogliga grunddata

Nationellt skogsdatalabb

Nationellt skogsdatalabb fungerar som en öppen experimentell verkstad och riktar sig till hela skogssektorn med näringsliv och myndigheter som främsta avnämare och samarbetspartners, men även till akademi, forskningsinstitut, intresseorganisationer och andra intresserade aktörer. Skogsdatalabbet erbjuder en infrastruktur via digitala programmerbara gränssnitt för åtkomst av satellitdata, skogliga geodata, data för AI och heltäckande karteringar. Här utvecklas även nya modeller och funktioner som möjliggör produktion av nya heltäckande karteringar och AI-analyser.

Kontakt: Anna-Lena Axelsson

Finansiär: Vinnova via Skogsstyrelsen

Webbsida Nationellt skogsdatalabb

Ljungbergslaboratoriet: Världsledande utbildningslab 2.0

Ljungbergslaboratoriet utgör en unik undervisningsresurs för studenter med den senaste tekniken för insamling och bearbetning av fjärranalysdata, labbet fungerar även som en mötesplats för studenter, forskare och företag. Idag finns modern fjärranalysutrustning tillgänglig för skogs- och teknikintresserade studenter inom grundutbildning och vid examensarbeten.

Kontakt: Jonas Bohlin

Finansiär: Ljungbergsfonden

Webbsida Ljungbergslaboratoriet

TRANSFORMIT: Att omvandla skogsskötsel för flera ekosystemtjänster och naturvård genom ett integrerat tillvägagångssätt

Projektets mål är att visa och förbättra effektviteten av integrerad skogsskötsel genom att kombinera produktivt skogsbruk och bevarande av biologisk mångfald. TRANSFORMIT koordineras av European Forest Institute. 

Kontakt: Ruben Valbuena

Projektslut: 31 December 2027

Finansiär: Horizon Europe

Blog: The future of sustainable forest management grows with TRANSFORMIT - Resilience Blog (resilience-blog.com)

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/transformit-project/

MONIFUN: Att tillsammans skapa en mall för ett harmoniserat europeiskt övervakningssystem för skogens mångfunktionalitet

Det primära syftet med MoniFun-projektet är att skapa en mall för ett omfattande europeiskt övervakningssystem för skogens mångfunktionalitet (EFMMS). System är utformat för att effektivt ta itu med de utmaningar som klimatförändringar och miljöpåfrestningar innebär, samtidigt som klimatåtgärder och bevarandet av biologisk mångfald stöds. Den här forskning är viktig eftersom befintliga övervakningssystem inte kan tillhandahålla nödvändig information till beslutsfattare och intressenter om Europas multifunktionella skogar. Projektet koordineras av Naturresursinstitutet Finland.

Kontakt: Ruben Valbuena

Projektslut: 31 December 2027

Finansiär: European Union’s Horizon Europe research and innovation programme, projektnummer 101134991

Webbsida: https://www.monifun.eu/ 

AuroraSpace - för ökad rymdverksamhet

Projektets uppdrag är att ​​stärka rymdverksamheten, förbättra hållbarhetsmetoder och ta itu med aktuella samhällsutmaningar i Aurora Interreg-Regionen. Genom att främja samarbete och skapa nya möjligheter gynnar projektet inte bara kommersiella verksamheter utan banar också väg för en hållbar framtid.

Kontakt: Henrik Persson

Finansiär: Projektet finansieras delvis av EU Interreg Aurora program

Webbsida: https://auroraspace.eu/