Sveriges lantbruksuniversitet

Om institutionen för vatten och miljö

Institutionen för vatten och miljö och dess föregångare har varit en central del av miljöanalysen av svenska sjöar och vattendrag sedan mitten av 1960-talet. Vi studerar hur miljötill­stån­det förändras i Sverige och analyserar vad det beror på.

willem-provtar2.jpg

Forskning, miljöanalys och utbildning

Miljöanalysen genererar stora mängder data som kan visa på förändringar i sötvattnens miljötillstånd. Informationen fungerar även som underlag till hypoteser inom forskningen. Det finns en nära koppling mellan miljöanalysen och forskningen som ger goda synergieffekter.

Som ett stöd för forskningen och miljöanalysen har vi ackrediterade laboratorier där vi utför geokemiska och biologiska analyser, samt analys av bekämpningsmedel.

Vi erbjuder utbildning på kandidat-, master- samt forskar­utbildnings­nivå.

Verksamheten bedrivs i tre sektioner: Ekologi och biodiversitet, Geokemi och hydrologi samt Organisk miljökemi och ekotoxikologi (OMK). Klicka på knapparna nedan för att läsa mer om sektionernas verksamhet.