LifeWatch börjar utveckla en svensk ”ekosystem-avatar”

Publicerad: 01 december 2016

De stora mängder data som nu blir tillgängliga via LifeWatch gör det möjligt att modellera förändringar i biodiversitet på ekosystemnivå. Nu tar Göteborgs universitet det första steget mot att utveckla en svensk ”ekosystem-avatar”.

Begreppet avatar kopplar till det initiativ som tagits av forskare på den ön Moorea i Franska Polynesien, där hela ön tack vare noggrann övervakning och datainsamling utgör en modellorganism för forskare (Island Digital Ecosystem Avatars, mooreaidea.org).

Projektet vid Göteborgs universitet kommer att ledas av Dawn Field som innehar en gästprofessur vid Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet under 2017. Dawn Field kommer att arbeta med att utveckla en modell av marina ekosystem baserat på data från bland annat Svenska LifeWatch.

Dawn Field är professor vid Oxfords universitet och känd som grundare av projekt som the Genomic Observatories Network and Ocean Sampling Day.

Matthias Obst
Forskare, Svenska LifeWatch
Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet
matthias.obst@marine.gu.se