Sveriges lantbruksuniversitet
Swedish University of Agricultural Sciences
Sveriges lantbruksuniversitet
Swedish University of Agricultural Sciences

Biblioteket

Sveriges lantbruksuniversitet
Swedish University of Agricultural Sciences

Publicera i Epsilon

På den här och underliggande sidor hittar du information om SLU:s open access-arkiv Epsilon. Här finns också guider till hur du färdigställer olika publikationstyper och registrerar dem i Epsilon.

Vad är Epsilon?

Epsilon är ett system för open access-publicering av publikationer som produceras vid SLU. Alla universitetets avhandlingar, studentarbeten, rapporter och faktablad registreras i här, samt en mängd andra publikationer. Allting finns tillgängligt i fulltext! 

Epsilon –SLU:s öppna arkiv

Innehåller till exempel avhandlingar, artiklar, rapporter, introductory papers, faktablad, böcker och konferensbidrag, i huvudsak med publiceringsår 2003 och framåt.

Epsilons arkiv för studentarbeten

Är Bologna-anpassat och innehåller arbeten från SLU:s utbildningar från och med år 2009.

Det finns också ett äldre arkiv för examensarbeten, Epsilon Undergraduate Theses Archive, som innehåller examensarbeten inom äldre utbildningsprogram, utförda vid SLU:s institutioner från 2003 till 2009. Observera att inte alla arbeten lagts in och att enstaka arbeten äldre än 2003 förekommer. Arkivet stängdes för nya inmatningar i november 2009 men är fortfarande tillgängligt att söka i.

Lokal deponering - global tillgång

Även om artikeln deponeras i ett lokalt arkiv som Epsilon på SLU så blir spridningen global! Epsilon kommunicerar med en mängd andra arkiv, sökmotorer och databaser.

Hur det fungerar i detalj kan beskrivas med de rutiner som biblioteket tillämpar vid parallellpublicering. Det handlar om metadata, den bibliografiska beskrivningen av dokumentet. För att kunna utnyttja interoperabiliteten mellan olika arkiv, navigera, analysera och återfinna dokument i alla öppna arkiv samtidigt krävs att man överallt beskriver dokumenten på samma sätt, oavsett i vilket arkiv som artikeln deponeras.

Epsilon ger pålitliga länkar

Internet är föränderligt. En sida som finns online ena dagen kan vara borta nästa. En av de många fördelarna med att din publikation ligger i Epsilon är att du har möjlighet att få en s.k. persistent länk till den. Oavsett var Epsilon-arkiven ligger i framtiden kommer denna länk att fungera och leda till din publikation.

Persistenta länkar

En oföränderlig länk är möjlig tack vare något som kallas URN, Uniform Resource Name. I Sverige är det Kungliga Biblioteket som delar ut URN, enligt en standard som kallas URN:NBN, där NBN står för National Bibliographic Number. Läs mer om URN:NBN här Öppnas i nytt fönster

Alla dokument som läggs in i Epsilon får automatiskt ett URN:NBN som sedan används för att skapa den unika permanenta länken. Undvik alltså att länka direkt till fulltexten när du sprider ett arbete! Den adressen kan komma att ändras.

Så här hittar du och använder ditt dokuments unika länk:

1. Leta upp ditt dokuments s.k. abstract-sida i arkivet. 
Exempelvis: http://pub.epsilon.slu.se/5056/ Öppnas i nytt fönster 

2. Titta efter Permanent URL en bit ner på sidan. Exempelvis för publikationen ovan står det: http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:slu:epsilon-4-294

3. Använd denna länk när du vill dela med dig av ditt dokument till andra, exempelvis i e-post, i en annan publikation, på din hemsida.

 
Sidan uppdaterad: 2015-05-21. Sidansvarig: jenny.casey.eriksson@slu.se

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Skara, Umeå och Uppsala.
Tel: 018-67 10 00 • Fax: 018-67 20 00 • Org nr: 202100-2817 • Om webbplatsen 
Innehåll på webbplatsen: sidansvarig eller webbredaktionen@slu.se • Tekniska problem: it-stod@slu.se